Could Facebook stop you getting hired?

De Amerikaanse sociologieprofessor Gloria Gadsden werd af en toe zo moe van haar studenten dat ze zich op haar facebook-pagina cynisch afvroeg of ´iemand toevallig een discrete huurmoordenaar kende´. De opmerking was bedoeld als een grapje tegenover haar vrienden. De professor realiseerde zich blijkbaar niet dat directie van de universiteit ook meelas. Die kon de grap niet waarderen en zette haar op non-actief.

Uitglijders als deze komen veel vaker voor dan de meeste mensen denken. Niet iedereen is zich ervan bewust dat werkgevers regelmatig Facebookprofielen van huidige en toekomstige medewerkers bekijken. Dus als je die ene droombaan niet wilt mislopen – of behouden – houd je dan aan de volgende regels:

1. Wat je niet wilt dat je moeder ziet, gun dat ook social media niet

Wees selectief met de foto's die je online publiceert en houd de foto's die anderen van je publiceren goed in het oog. Als er online provocerende of ongepaste foto's van ke verschijnen, kan je hierdoor in een slecht daglicht komen te staan en kan een werkgever de indruk krijgen dat je minder geschikt bent.

2. Beter een goede collega dan een verre Facebookvriend

Vermijd kwalijke uitlatingen over collega's, je huidige of vroegere baas of het bedrijf waar je werkt. Een werkgever is op zijn hoede voor mensen die op deze manier lucht geven aan hun frustraties en je weet nooit zeker wie jouw post te zien krijgt

3. Schelden op social media doet wel degelijk pijn

Het spreekt voor zich dat grof taalgebruik, ongepaste opmerkingen of beledigingen die online zichtbaar zijn, je niet bepaald in een goed daglicht plaatsen

4. Goede beveiliging is het halve werk

Kies altijd voor de strengste veiligheidsinstellingen om ervoor te zorgen dat enkel persoonlijke contacten toegang hebben tot je gegevens. Wanneer je wel professionele contactpersonen op je persoonlijke social media kanalen hebt, zorg dan dat ze enkel kunnen zien wat ze mogen zien door ze in een lijst met aangepaste instellingen te stoppen.

5. Zet jezelf in de etalage

Je profiel kan een mogelijke werkgever een goed beeld geven van je creatieve of communicatieve vaardigheden, vooral als je een creatieve functie hebt, zoals in de uitgeverij- of de ontwerpsector.

6.  Prijs jezelf de hemel in

Heb je in de loop van je carrière prijzen of onderscheidingen in de wacht gesleept of bent je ergens voor genomineerd? Dat is de informatie die je zichtbaar moet maken en die kan helpen te bepalen hoe je een geschikte collega zou kunnen zijn!

Lees meer tips in onze adviessectie

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen