<null>

Technologie en software zijn zo verweven met ons bestaan vandaag de dag dat ze bijna in alle facetten van ons leven een rol spelen. De IT-sector is inmiddels goed vertegenwoordigd en heeft impact op alles, van reizen tot eten en werk. De invloed van IT is niet meer weg te denken, zodanig dat zelfs mensen die nauwelijks belangstelling hebben voor technologie nog wel enigszins vertrouwd zijn met de meest voorkomende IT-banen en -functies.  

De technologiesector is echter dynamisch en blijft zich ontwikkelen. Er zijn een aantal nieuwere IT-functies bijgekomen die niet zo gewild zijn. Hoeveel mensen kunnen precies beschrijven wat de verantwoordelijkheden zijn van een IT-engineer? Niet veel. Daarnaast heeft de dynamiek in de IT-sector gezorgd voor verschillende nieuwe gespecialiseerde posities die een mooie uitdaging bieden.  

Waarom het een goed idee is om een nieuwe IT-functie te overwegen 

Wat zijn de voordelen van een carrière in een specifieke, maar veelbelovende IT-rol? Wij geven je vijf redenen waarom specialisatie binnen IT een logische keuze is. 

 • Uitstekende voldoening — Professionals in gespecialiseerde sectoren voelen vaak een sterke band met hun werk. Het kan uiterst motiverend zijn om in een nieuw vakgebied te werken, waar zelfs kleine bijdragen een aanzienlijke impact kunnen maken. 

 • Het is gemakkelijker om snel promotie te maken — In een gespecialiseerde of nieuwe sector kun je je snel ontwikkelen als expert in dat vakgebied en het aanspreekpunt van je organisatie zijn voor iedereen die vragen over dat onderwerp heeft. Om je aan te moedigen om te blijven, kan je werkgever je interessante financiële voorwaarden bieden en een snelle manier om promotie te maken. 

 • Werkgevers werven kandidaten eerder aan vanwege hun potentieel — In een nieuwe sector of een gespecialiseerd vakgebied valt de keuze vaker op kandidaten met het ruwe talent die vastbesloten zijn om in de praktijk bij te leren. 

 • Veel kans om te netwerken — Netwerken is voor ambitieuze IT-professionals van essentieel belang, maar als je werkt in een populair vakgebied, kun je je gemakkelijk overrompeld voelen door alleen al het aantal potentiële contacten. In een specialistere en nieuwere rol maak je daarentegen deel uit van een kleinere, maar uiterst betrokken gemeenschap van enthousiaste gelijkgestemden. 

 • Minder concurrentie voor vacatures — Zelfs nu de arbeidsmarkt gunstig is voor werkzoekenden kan het moeilijk zijn om je droombaan te vinden. Door de ontwikkeling van je vaardigheden te beperken tot een welbepaalde specialisatie, val je gemakkelijker op. 

 • Klassieke functies zijn verleden tijd 

  Functietitels binnen IT veranderen regelmatig en vaak overlappen de functieomschrijvingen van verschillende functies elkaar. Zo worden systeemengineers in een ander bedrijf bijvoorbeeld supportengineer genoemd, en kan een helpdeskmedewerker binnen een ander bedrijf een applicatiemedewerker zijn. Ook de interpretatie van functies kan anders zijn. De functietitel heeft dan ook niet altijd betrekking op de verantwoordelijkheden die bij een functie horen. Door deze overlap is de klassieke onderverdeling van profielen vervaagd, wat de rol van de recruiter binnen IT des te belangrijker maakt.  

  Onze consultants benadrukken het belang van sociale vaardigheden voor IT-medewerkers. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien en krijgt vaak te weinig aandacht als het hoofdzakelijk technische banen betreft. Maar communicatie kan wel van doorslaggevend belang zijn voor het succes van een kandidaat in een functie.   

  Hoewel er veel vraag is naar alle functies binnen IT zijn er door de IT-consultants van Page Personnel in Nederland twee techfuncties vastgesteld die heel hoog op de trendlijst staan binnen deze sector: IT Support en Application Engineer. Jan Groenendijk - Senior Executive Manager IT Page Personnel Nederland, zegt, “Er is momenteel binnen de IT-sector heel veel vraag naar deze twee functies. Wat interessant is aan deze functies, is dat het niet alleen gaat om het technische aspect, maar ook om communicatievaardigheden. Om een dergelijke functie met succes te vervullen moet een kandidaat ook over goed ontwikkelde sociale vaardigheden beschikken.”  

  Een andere toenemende ontwikkeling in de IT-sector is dat veel kandidaten kiezen voor detachering, waarbij ze werken in een IT-segment met als doel om nieuwe vaardigheden en systemen te leren. Veel kandidaten binnen IT die zich bezighouden met hun ontwikkeling willen continue blijven bijleren en zijn ervan overtuigd dat kennis de belangrijkste factor is. Kandidaten met deze houding ten aanzien van hun ontwikkeling zijn ook voor managers en recruiters erg interessant. Zij zijn namelijk op zoek naar kandidaten die talent hebben voor scripting, ontwikkelen, en het werken met meerdere virtuele talen. 

  Nieuwe IT-functies in 2022 

  Nu we hebben vastgesteld dat de functies IT Support en Application Engineer in trek zijn, zullen we deze functies eens in meer detail bekijken. De twee functies zijn met elkaar verbonden aangezien de ene functie kan leiden tot de andere. Het is niet ongebruikelijk voor kandidaten om een aantal jaar te werken in IT-ondersteuning en dan door te groeien naar Application Engineer. Dit is een natuurlijke carrièrestap, waarbij je als IT-professional verschuift van het repareren van bepaalde zaken naar het verbeteren ervan.  

  Laten we beginnen met een aantal populaire certificeringen binnen de IT-sector, waarvan het nuttig kan zijn om in te investeren. 

  • MCSA
  • MCSE
  • ITIL v3/4
  • Azure Fundamentals
  • Modern Workplace Admin
  • ms100
  • MS365 Fundamentals
  • Cisco Certified Technician

  IT-Support 

  Als collega die binnen het bedrijf deze functie bekleedt word je vaak als eerste benaderd wanneer een IT-systeem niet goed functioneert. Je hebt contact met collega's van andere afdelingen en moet dus naast technische vaardigheden ook over uitstekende communicatievaardigheden beschikken. Deze functies zijn moeilijk op te vullen, omdat zij een bepaalde mate van technologische kennis vereisen.  

  Deze functie kent drie niveaus. Op het eerste niveau begrijp je als IT-ondersteuner het probleem, controleer je de backlog, en probeer je het probleem op te lossen. Als het niet lukt om het probleem op te lossen vanwege de complexiteit van het apparaat, de server of de infrastructuur, escaleer je het probleem naar het tweede niveau. Medewerkers op het tweede en derde niveau zijn hooggekwalificeerd, en hebben hun technische kennis vaak aangevuld met nog veel meer certificeringen en diploma's.  

  Behalve de eis dat kandidaten kunnen werken met specifieke IT-systemen en software dienen wervende managers zich ook te richten op de communicatievaardigheden van de kandidaat. De kandidaat moet de bedrijfsprocessen kunnen begrijpen en deze kunnen vertalen naar het IT-landschap.  

  De belangrijkste vaardigheden en kwalificaties  

  • Uitmuntende sociale vaardigheden 

  • Diepgaande kennis van de verschillende niveaus van de IT-activiteiten  

 • Het vermogen en de bereidheid om samen te werken met stakeholders en programma's in het hele bedrijf 

 • De flexibiliteit om zich aan te passen aan een dynamische werkomgeving  

 • Application Engineer 

  Wanneer dit jouw functie is zorg je ervoor dat de bedrijfsapplicaties soepel werken, ook na updates. Functionele Application Engineers verwerken de bedrijfsdoelstellingen in de toepassingen die worden gebruikt door de commercie. Een voorbeeld van een oplossing die is ontworpen door een Application Engineer is de technologische stap om documenten digitaal te ondertekenen, in plaats van deze te printen, te ondertekenen en te scannen. Een goede Application Engineer automatiseert werkzaamheden zodat er veel tijd en inspanningen worden bespaard. De meeste Application Engineers zijn begonnen in IT-ondersteuning en hebben zich ontwikkeld door hun technische vaardigheden te verbeteren.   

  De belangrijkste vaardigheden en kwalificaties  

  • Zorgdragen voor een soepele werking, implementatie en onderhoud van de IT-infrastructuur  

 • Oplossen van problemen die zijn ontstaan  

 • Uitmuntende intermenselijke vaardigheden  

 • Optimaliseren van bedrijfsprocessen voor dagelijks gebruik op zowel een leuke als functionele manier  

 • Samen vinden we de weg in het banenlandschap 

  Ons Nederlandse IT-team weet wat er speelt als het gaat om veranderingen binnen deze sector. Het team heeft inzicht in de laatste sectorontwikkelingen en is goed in staat om richting en ondersteuning te bieden aan de kandidaat wat betreft zijn of haar recruitmentbehoeften als het aankomt op IT-functies. 

  Deze diepgaande kennis komt nog eens extra van pas omdat de reikwijdte van IT niet slechts één markt is. IT is een complete wereld. De dynamische en steeds ontwikkelende aard van deze sector zorgt voor een complex web aan mogelijkheden, met talloze specialisaties. Omdat werving- en selectiebureaus weten wat de laatste ontwikkelingen en functies zijn binnen dit segment, kunnen zij je ook helpen om je opleiding, vaardigheden en ervaringen af te stemmen op de behoeften in de markt, en daarmee zorgen dat je de beste keuze maakt. 

  Heb je de vaardigheden, motivatie en passie voor innovatie om met succes een nieuwe IT-functie aan te gaan? Zo ja, upload dan uw CV naar.

  Op zoek naar een baan?

  Vind de beste vacatures op onze website.

  Solliciteer nu

  Job Match

  Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

  Upload je cv

  Populaire artikelen