How to check references

Referenties zijn een belangrijk onderdeel van het werving- en selectieproces. Ze kunnen u verkeerde beslissingen helpen voorkomen en vergroten de kans dat u een goed aangeschreven kandidaat in dienst neemt. Natuurlijk is er een grote kans dat de kandidaat u alleen een referentie geeft waarvan hij weet dat deze een goed woordje voor hem zal doen.

Daarom is het essentieel om te weten hoe u referenties het beste kunt opvragen. Een telefoongesprek geeft veel meer inzicht dan een verzoek om een geschreven uitspraak over email. Houd er echter rekening mee dat sommige organisaties aan banden leggen wat hun werknemers mogen zeggen, dus kan het zijn dat uw referentie alleen de basisgegevens kan bevestigen - bijvoorbeeld hoe lang de werknemer daar in dienst was.

Bedenk voordat u contact opneemt met de referentiepersoon wat u over de kandidaat wilt weten. Bent u vooral geïnteresseerd in zijn prestaties bij zijn vorige organisatie? Of wilt u liever weten hoe goed hij in een team functioneert? Hieronder de belangrijkste vragen:

  1. Wanneer werkte de kandidaat voor u?
  2. Wanneer is hij of zij bij de organisatie weggegaan?
  3. Wat was zijn functie en wat waren zijn verantwoordelijkheden?
  4. Had hij mensen onder zich?
  5. Zou u hem nog een keer in dienst nemen?
  6. Wat was zijn belangrijkste prestatie?
  7. Werkte hij goed samen in een team?
  8. Heeft u functioneringsgesprekken met hem gevoerd?

 

Bespreek referenties met uw contactpersoon bij Page Personnel. Wij werken tijdens het recruitmentproces met zowel klanten als kandidaten om referenties te checken. Sommige werkgevers vinden dat alles afhangt van de referenties van een kandidaat, terwijl anderen referenties niet echt de moeite waard vinden. Wat u ook van referenties vindt, als ze goed gebruikt worden kunnen ze een essentieel onderdeel van uw recruitmentproces zijn.

Kijk voor meer informatie over het sollicitatieproces eens naar ons advies over het voeren van een competentiegericht sollicitatiegesprek en het gebruik van assessment centres binnen de werving en selectie.

 

 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen