7 key insights on how to appeal to candidates with your job ad

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat bedrijven en recruiters kandidaten een positieve ervaring bieden. Als het aanwervingsproces vlot en efficiënt verloopt, zullen kandidaten het aanbod eerder aanvaarden en het bedrijf aanbevelen bij hun collega's.  

Maar wanneer begint de ervaring van de kandidaat eigenlijk? Voor veel sollicitanten start deze al bij het lezen van de vacature. Op dat moment vormen de kandidaten een eerste indruk van het bedrijf die van invloed zal zijn op hun beslissing om al dan niet op de functie te solliciteren. 

Om meer te weten te komen over hoe kandidaten reageren op personeelsadvertenties, hebben we 7.260 sollicitanten in Europa ondervraagd, waarvan 235 in Nederland, om meer te weten te komen over de centrale rol die vacatures spelen in de ervaring van kandidaten. 

1. Locatie en contracttype zijn sleutelelementen 

Wij vroegen kandidaten wat zij de drie belangrijkste criteria vinden die zij in een vacature zoeken. Eén criterium sprong eruit: de locatie. Bijna zes op de tien respondenten (58%) zeggen dat de plaats van het kantoor één van de belangrijkste gegevens is in een vacature, gevolgd door de functietitel (47%) en het salaris (44%). 

Andere informatie waar kandidaten zich op richten zijn: 

  • Type contract (37%) 
  • Senioriteit van de functie (26%) 
  • Mogelijkheid tot werken op afstand en publicatiedatum (15%)  

2. Kandidaten houden van lezen! 

In deze drukke wereld zal het je wellicht verbazen dat 62% van de kandidaten in onze enquête aangaf de gehele functieomschrijving te lezen. Nog eens 32% zegt 80-90% van de inhoud te lezen.   

Aangezien sollicitanten waarde hechten aan het lezen van de vacaturetekst, is toegankelijkheid belangrijk. De meeste deelnemers (40%) gebruiken zowel desktops als mobiele apparaten wanneer ze een vacature lezen. Bovendien gebruikt 26% van de respondenten zelfs enkel mobiele apparaten als belangrijkste toestel om functiebeschrijvingen op te lezen. Veel mensen solliciteren nog via een desktop (70%), maar we moeten ons meer gaan richten op het gemak van solliciteren via een mobiel apparaat aangezien steeds meer vacatures op deze manier worden gelezen. 

3. De vorm kan even belangrijk zijn als inhoud 

Sommige recruiters experimenteren met originele en creatieve formats voor vacatures. En hoewel de meeste kandidaten de voorkeur geven aan subgroepen in verschillende stijlen (51%), verlangen de kandidaten nog steeds naar een duidelijke en professionele presentatie (49%) die toch kort en bondig moet zijn. Dus, hou dit in gedachten bij het creëren van je volgende vacature. 

4. Kandidaten willen meer informatie over het bedrijf en de baan 

Soms merken kandidaten net zo goed wat er niet in personeelsadvertenties staat als wat er wel in staat. Zo vindt bijna negen op de tien respondenten (88%) dat personeelsadvertenties informatie over de bedrijfscultuur moeten bevatten.  Een vergelijkbaar percentage (87%) wil graag een salarisvork zien, terwijl 69% zegt graag meer te willen weten over de extralegale voorwaarden van het bedrijf.  

5. Fouten of inconsistenties in de functie schrikken kandidaten af 

Natuurlijk solliciteren niet alle kandidaten die de vacature lezen. Wat zijn dan de factoren die hen ertoe brengen de opportuniteit af te slaan?  

Voor onze respondenten zijn kwalificaties de belangrijkste filter. Meer dan de helft (53%) zegt niet te solliciteren als ze zich over- of ondergekwalificeerd voelen voor de functie.  

Een tweede belangrijke factor is de plaats van de baan, of die te ver van huis is of zelfs niet is gespecifieerd.  

Andere criteria zijn dat de verantwoordelijkheden van de baan niet bevallen (40%), dat het een oude advertentie lijkt te zijn (39%), een mismatch in de salaris/voordelen-verwachtingen - of het niet vermelden daarvan - (39+20%) en een slechte bedrijfsreputatie (36%). 

6. Sommige kandidaten gebruiken vacatures voor benchmarking 

Niet alle kandidaten lezen vacatures omdat zij geïnteresseerd zijn in het solliciteren naar de functie. Sommigen gebruiken de informatie gewoon om het salaris en de functieomschrijving van de geadverteerde functie te vergelijken met hun eigen arbeidsvoorwaarden. Slechts 19% van de respondenten zegt echter regelmatig (minstens één keer per jaar) gebruik te maken van vacatureteksten om te benchmarken, terwijl 25% dit om de 2-3 jaar doet.  

7. Zorg ervoor dat de vacature in lijn is met het verhaal van het merk op andere kanalen 

Zelfs de meest uitgebreide vacature vertelt de kandidaat slechts een fractie van wat hij of zij moet weten over een bedrijf voordat hij of zij solliciteert naar een functie. Om te bepalen of zij geschikt zijn voor de functie, kijken vrijwel alle kandidaten (97%) op de website van het bedrijf. Daarnaast beoordeelt 55% de social media kanalen van de organisatie, terwijl 66% online recensies op sites als Glassdoor gebruikt om hen te helpen een beeld te vormen. Interessant is dat er ook respondenten zijn (23%) die contact proberen op te nemen met huidige of voormalige werknemers om meer informatie over het bedrijf te krijgen. 

Summary

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat bedrijven en recruiters kandidaten een positieve ervaring bieden. Als het aanwervingsproces vlot en efficiënt verloopt, zullen kandidaten het aanbod eerder aanvaarden en het bedrijf aanbevelen bij hun collega's.  

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen