De IT-sector barst van het talent, maar echt geniale uitblinkers zijn schaars. Hoe goed we ook zijn, de meeste onder ons moeten hard werken om onze vaardigheden te ontwikkelen en op peil te houden als we de top van ons vakgebied willen bereiken. 

Hoe bepaal je welke vaardigheden in de markt van vandaag het waardevolst zijn? En de belangrijkste vraag: stop je meer energie in de ontwikkeling van je hard skills of je soft skills? 

Dat hangt in zekere mate af van het carrière pad dat je voor jezelf ziet. "In de sector van vandaag moet je je hard skills continu aanscherpen als je in een technische functie zoals software-engineering wilt werken," zegt Sacha Kalusevic, Senior Director Page Technology Frankrijk. Gelukkig zijn er in de IT-sector tegenwoordig meer dan alleen maar technische functies. "Voor functies als IT-Projectmanager of Helpdeskconsultant willen recruiters het liefst kandidaten met sterk ontwikkelde soft skills zoals communicatie, timemanagement en presteren onder druk." 

Dat betekent niet dat je in een technische functie geen baat hebt bij betere luistervaardigheden, of dat je als projectmanagers je tijd verspilt als je meer wilt weten over een bepaald proces. Als je wilt dat een recruiter je opmerkt of als je bij je huidige werkgever wilt onderhandelen over een loonsverhoging, dan helpt het enorm als je kunt aantonen dat je vaardigheden buiten je comfortzone hebt verworven. 

Hoe je dat doet? Hier zijn vijf eenvoudige stappen die je kunt nemen om nieuwe vaardigheden aan te leren en je IT-carrière een boost te geven. 

Definieer wat succes voor jou betekent en stel een aantal doelen voorop 

Wacht even voor je je inschrijft voor IT meetups en coding bootcamps en stel jezelf de vraag: wat wil ik over drie jaar hebben bereikt en wat wil ik dan doen? Er zijn meerdere carrièrepaden, maar zonder duidelijke doelen wordt het moeilijk om voor jezelf een route uit te stippelen, en dan verspil je misschien tijd aan de verwerving van vaardigheden en kwalificaties die op je cv weinig waarde toevoegen.

Vraag je manager, je collega's en peers om advies over de soort IT-functies die bij jouw vaardigheden zouden passen. Doe daarna wat onderzoek naar de vereiste ervaring en opleidingsvereisten voor die functies. Als je een functie als datawetenschapper ambieert, dan zul je misschien weer een paar jaar naar de universiteit moeten.  

Als je doelen vooropstelt, focus dan op meetbare waarden (bijvoorbeeld salaris, of het aantal vacatures in een bepaald domein) en plan niet te ver vooruit. Splits je langetermijndoelen vervolgens op in realistische mijlpalen op korte termijn. Zo blijf je gemotiveerd, en kun je eventueel makkelijk overschakelen naar een andere reeks doelen als de dingen niet volgens plan verlopen. 

Vraag om feedback — en doe er wat mee 

Wat kenmerkend is voor succesvolle mensen, is dat ze van hun fouten leren. Ze leren ook van hun successen en analyseren hun prestaties zodat ze in de toekomst nog beter kunnen presteren. Een dergelijke mindset is vooral in de snel veranderende en competitieve IT-sector belangrijk, waar kleine foutjes voor een bedrijf grote gevolgen kunnen hebben.  

Zelfs de beste Software Engineers hebben er baat bij dat een tweede of derde paar ogen hun code nog eens onder de loep neemt. Dit helpt je ook om beter met anderen samen te werken en goede banden op te bouwen, soft skills die essentieel zijn om je IT-carrière vooruit te helpen. Als je een niet-technische functie hebt, is de feedback die je krijgt wellicht subjectiever. Er is bijvoorbeeld geen goede of slechte manier om een vraag van een gebruiker te behandelen of om een teamvergadering te leiden. Maar als je managers en collega's vraagt om soft skills zoals communicatie en leiderschap te beoordelen, doe je waardevolle inzichten op in de gebieden waar je aan moet werken. 

Blijf je professionele vaardigheden altijd ontwikkelen 

Voor een succesvolle carrière in IT, moet je bereid zijn om elke dag iets nieuws te leren. 

Michael Andris, Senior Director Page Personnel Duitsland, geeft zijn standpunt als recruiter over de vaardigheden waar werkgevers in 2022 naar op zoek zijn. "De meest gevraagde vaardigheden op het vlak van softwareontwikkeling zijn Java (populair bij bedrijven die projecten outsourcen) en C# (vooral populair bij grote bedrijven)," zegt hij. "Windows-administrators zijn in trek, maar kennis van Linux is niet meer zo belangrijk als vroeger. In de IT-sector is vloeiend Engels spreken overigens net zo belangrijk als een uitstekende beheersing van programmeertalen. Als je Engels ondermaats is loop je het risico naast een functie te grijpen die je anderszins op het lijf is geschreven." 

Dit zijn drie manieren om je technische vaardigheden aan te scherpen en op de hoogte te blijven van nieuwe trends. 

  • Woon een IT gerelateerd bootcamp bij — Dit soort intensieve cursussen duren drie tot zes maanden en zijn niet alleen gericht op beginners. Je kunt ze zowel op locatie als online volgen. In een bootcamp met een bepaalde focus kun je vaardigheden aanleren die je klaarstomen voor een job, zodat je soepel kunt overschakelen naar een nieuwe functie. De meeste specialiseren zich in populaire programmeertalen zoals Python en Java, maar als je je zinnen gezet hebt op een heel gespecialiseerd domein, dan vind je er ook die zich toeleggen op bepaalde nichetechnologieën. Er zijn zelfs bootcamps die diensten zoals carrièreadvies en coaching aanbieden. 
  • Volg een extra opleiding — Vakgebieden zoals datawetenschap, waar de nadruk ligt op wiskunde en statistiek, hebben een hoge toetredingsdrempel: ze vereisen gewoonlijk een postuniversitair diploma (een master of een doctoraat). Het duurt gewoonlijk twee jaar om een master te voltooien, hoewel er programma's bestaan die een versneld curriculum aanbieden voor de meest getalenteerde kandidaten. Als je niet zeker weet hoe je carrière zal verlopen, overweeg dan een opleiding zoals een MBA in IT: daarmee ontwikkel je zowel sterkere IT-vaardigheden als een betere bedrijfskennis. 
  • Leren in de praktijk — Hoewel een bootcamp nuttig is om ervaring op te doen en bij te leren in een andere omgeving, is het veeleer theoretisch. En tegenwoordig vereisen niet alle technische functies harde technische vaardigheden. Een goed alternatief is op zoek te gaan naar een stage om je vaardigheden verder te ontwikkelen.  

Scherp je soft skills aan 

'Geboren communicatiesterren’ of 'geboren leiders' zijn een mythe. Mensen die zo worden beschreven, hebben er gewoonlijk jaren over gedaan om hun vaardigheden te ontwikkelen, hebben geleerd van hun fouten en hebben zorgvuldig geluisterd naar feedback van managers en collega's.  

Eén beproefde manier om je soft skills te verbeteren, is je manager te vragen om taken die net iets meer van je vragen en die buiten je dagelijkse routine en taakomschrijving vallen. Software-engineers kunnen bijvoorbeeld vragen om taken waarbij communicatievaardigheden en empathie belangrijk zijn, zoals een presentatie geven aan een klant of samenwerken binnen een multifunctioneel team dat een moeilijk probleem moet oplossen.  

Werk aan je merk 

Ook netwerken is voor IT-professionals een onmisbare vaardigheid, maar het is veel meer dan contacten leggen of meer volgers genereren. Je kunt op LinkedIn duizenden connecties hebben, maar als je je cv nooit bijwerkt of nooit met mensen in gesprek gaat, dan is de kans klein dat je door een recruiter of potentiële werkgever wordt opgemerkt. 

Zo kun je meer doen met je digitale kanalen om je carrière vooruit te helpen: 

  1. Werk je profiel op sociale media zo vaak mogelijk bij: voeg vaardigheden en kwalificaties toe die je merk opwaarderen en verwijder wat geen waarde toevoegt. 
  2. Ga op zoek naar influencers en experts in jouw interessegebieden en volg ze. Deel hun posts en vraag tips over wat je kunt doen om even succesvol te worden. 
  3. Ga in gesprek op forums over nichedomeinen. Er is geen programmeertaal die zo obscuur is dat er geen Reddit- of Facebookgroep voor bestaat. Op dergelijke forums vind je gepassioneerde en heel actieve experts die waardevolle inzichten en insidertips kunnen bieden. 

En ten slotte: wees niet bang om risico te nemen. Talent in de IT-sector is momenteel schaars, en dat betekent dat werkgevers wel eens een kans durven te wagen met een kandidaat die niet over alle vereiste vaardigheden en kwalificaties beschikt, maar die wel blijk geeft van veel vastberadenheid en passie. 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen