IT heeft onze manier van leven, consumeren en communiceren ingrijpend veranderd. Maar niet alleen dat: het heeft ons ook aanzienlijk meer carrièremogelijkheden opgeleverd.  

Nog niet zo heel lang geleden werd de IT-sector beschouwd als mannenterrein. En hoewel het stereotype beeld van de jonge, mannelijke programmeur hardnekkig blijft bestaan, is er inmiddels een recordaantal vrouwen die een IT-carrière ambiëren, daarin aangemoedigd door vooruitstrevende bedrijven die begrijpen dat een divers personeelsbestand voordelen heeft.  

De drempels verlagen dus, maar waarom zou je een carrière in IT willen? Sacha Kalusevic, senior director Technology Recruitment in Frankrijk, somt een aantal voordelen op. "Je krijgt een bijzonder competitief salaris en de kans om snel en gemakkelijk van sector of functie te veranderen," zegt hij. "Het is een loopbaan die gedefinieerd wordt door continue evolutie en vooruitgang, en dat maakt het zo boeiend." 

Een ander voordeel van de IT-sector is dat je vaardigheden leert waar de markt wanhopig naar op zoek is. "Het is nauwelijks te geloven hoe weinig IT-talent er op dit moment beschikbaar is," zegt Michael Andris, senior director bij Page Personnel Duitsland. "Als IT-professional, staan werkgevers voor je in de rij. De meest begeerde functies zijn helpdeskconsultants op instap- of middenniveau en functionele beheerders." 

Praktische stappen voor een vliegende start van je IT-carrière 

Spreekt het idee van een IT-carrière je aan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg. Hier zijn enkele stappen die je vandaag kunt nemen om in een mum van tijd een succesvolle IT-carrière op te bouwen. 

Scherp de soft skills aan die je al hebt 

Veel IT-professionals brengen meer tijd door met mensen dan met machines. "Soft skills zoals emotionele intelligentie, actief luisteren en commercieel gezond verstand zijn in de IT-sector ontzettend waardevol," zegt Minh, een executive manager in België. "Je moet je zowel kunnen inleven in de eindgebruiker als in het bedrijf." 

Om soft skills zoals communicatie te ontwikkelen, kun je je opgeven voor projecten waarbij je contact hebt met verschillende stakeholders, van collega's tot klanten. Spiegel het gedrag van succesvolle mensen die je ontmoet. Dat kan je manager zijn, een mentor of iemand anders. Wat doen zij waardoor ze zo effectief kunnen communiceren? En, hoe reageren ze wanneer ze onder druk staan? 

Behaal enkele IT-certificeringen op instapniveau 

Niet iedereen kan nieuwe IT-vaardigheden aanleren op werk. Laat dat je niet tegenhouden: in plaats daarvan kun je wat tijd en energie besteden aan het behalen van een IT-certificering.  

ITIL Foundation is een certificering die je kan helpen een IT-carrière te starten.  Het betreft een gedetailleerde reeks praktijken voor IT-activiteiten die erop gericht zijn om IT-diensten af te stemmen op de behoeften van het bedrijf. 

Wees bereid om onderaan te beginnen (en je op te werken) 

Met een IT-certificering op zak kun je je kennis en vaardigheden in een startersfunctie aan het werk zetten. Het belangrijkste is ervaring opdoen, maar maak je geen zorgen: als technologie je passie is en je gemotiveerd en vastberaden bent om elke dag te leren zul je al snel de ladder in jouw nieuwe vakgebied beklimmen.  

Leer een aantal technische vaardigheden in je vrije tijd 

Voor een manager is er niks indrukwekkender dan een kandidaat die in zijn vrije tijd aan zijn vaardigheden werkt. Er zijn er tal van online platformen waar je op je eigen tempo een programmeertaal kunt leren of de basis van cloudcomputing onder de knie kunt krijgen. Je kunt buiten je gewone routine ook op een aantal andere manieren technische vaardigheden aanleren. Vraag bijvoorbeeld aan andere IT-professionals binnen je huidige organisatie of je hen mag schaduwen. 

Ga op zoek naar IT-jobs in je huidige sector 

Sacha maakt het punt dat er voor een IT-carrière tegenwoordig geen leeftijdsgrens geldt en dat "recruiters doorgaans een voorkeur hebben voor kandidaten met een achtergrond in een digital-first sector." Dus ga voor je de overstap maakt naar een heel andere sector, eerst op zoek naar kansen in je huidige organisatie of sector, waar je een aantal van de hard skills die je al hebt, kunt gebruiken. 

Michael Andris’ vijf beste tips om aan de slag te gaan in IT 

  • Scherp je Engelse taalvaardigheid aan, zowel geschreven als gesproken. Voor veel IT-functies is Engels onmisbaar. 
  • Als je interesse hebt in IT, maar ook een passie hebt voor klantenservice, overweeg dan te solliciteren voor een Tier 1-helpdeskfunctie. Dat is een uitstekende manier voet aan de grond te krijgen in de sector en vanaf dat punt kun je jezelf opwerken. 
  • Uitzendwerk of tijdelijke contracten zijn ideaal om snel achter elkaar aan verschillende projecten te werken en in een korte tijd nieuwe vaardigheden, ervaring en kennis te vergaren. Minstens net zo belangrijk is dat je in deze functies misschien sneller hoger op de loonschaal klimt dan professionals in het begin van hun carrière met een permanente baan. 
  • IT-groentjes zouden meer belang moeten hechten aan kansen om hun carrière te ontwikkelen dan aan hun startsalaris. Ga op zoek naar werkgevers met uitgebreide IT-cursussen en goed georganiseerde bijscholingsprogramma's, zodat je snel nieuwe vaardigheden kunt oppikken op werk.  
  • Werk samen met een werving- en selectiebureau! Het merendeel van de operationele IT-jobs wordt geplaatst door recruitmentbureaus, want zij kunnen je helpen aan een baan bij jouw favoriete bedrijf en helpen je met de volgende stap. Ga op zoek naar een betrouwbare consultant die plaatsingen voor je kan vinden. 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen