Aan de slag gaan met een nieuwe baan is erg spannend. Te midden van de opwinding van je eerste dag wil je er zeker van zijn dat je als ervaren kracht een goede eerste indruk achterlaat. Hiervoor moet je goed georganiseerd zijn en de juiste vragen weten te stellen.

Je goed voorbereiden op de eerste werkdag is belangrijk. Doe wat onderzoek naar het bedrijf en begin je nieuwe functie met een grove schets van hoe je aan de slag wilt gaan om uit te blinken. Als ervaren professional wordt van je verwacht dat je nieuwe ideeën en een nieuw perspectief binnenbrengt. Om ervoor te zorgen dat je een goede indruk maakt, hebben wij deze 5 tips voor de eerste dag van je nieuwe baan.

Lees ook: Hoe maak je de eerste 90 dagen een geweldige indruk? Vijf tips

Lees ook: Vijf tips voor een goede overgang van je oude naar je nieuwe baan

Stap 1: Bereid een goede persoonlijke presentatie voor

Op je eerste dag zul je hoogstwaarschijnlijk veel verschillende mensen ontmoeten en je zult waarschijnlijk de meeste namen weer vergeten. Afgezien van je manager weet de rest van het team waarschijnlijk nog niet veel over je. Bereid daarom een kort overzicht van je achtergrond en vaardigheden voor en, in het geval ze het nog niet weten, over de functie waarvoor je bent aangenomen. Als ervaren medewerker wordt van je verwacht dat je de belangrijkste verantwoordelijkheden van je vorige functie uitlegt als je met het senior management spreekt. Maak een lijstje met je prestaties en projecten waaraan je hebt bijgedragen inclusief de besparingen/winst die je daarbij gemaakt hebt. Wees zelfverzekerd bij het uitleggen van je functie en de ervaring die je meebrengt.

Stap 2: Bekijk nog eens wat het bedrijf doet en de markt waarin het opereert

Bezoek de website van het bedrijf en verzamel zo veel mogelijk informatie over de bedrijfsactiviteiten en de markt waarin het actief is. Probeer toekomstige kansen of mogelijke probleemgebieden te identificeren. Wie zijn de concurrenten en doen ze iets op een andere manier?

Stap 3: Bereid je voor op de eerste ontmoeting met je manager

Schrijf alvast wat vragen op. Je weet wat er van je verwacht wordt, maar dit is een goed moment om je te verdiepen in de details van taken of verantwoordelijkheden die je niet volledig begrijpt. Ontdek wat de verwachtingen van je manager zijn op korte en lange termijn en welke ondersteuning je nodig hebt om hieraan te voldoen. Zorg dat je zoveel mogelijk inzicht krijgt in de werkdynamiek van het team, zodat je weet wanneer je met wie contact moet opnemen en hoe je werkrelaties kunt opbouwen met de belangrijkste contactpersonen in het bedrijf.

Stap 4: Bedenk vragen om aan je nieuwe collega's te stellen

Je hebt vast veel vragen op je eerste dag, dus wees proactief en georganiseerd bij het verkrijgen van de antwoorden. Wat zijn je verantwoordelijkheden, wat werkt goed, welke uitdagingen liggen er en wat zijn de belangrijkste projecten op dit moment? Verdeel ze in categorieën en zorg ervoor dat je met de juiste mensen spreekt om de antwoorden te krijgen die je nodig hebt.

Stap 5: Zorg voor een goede organisatie en bevestig belangrijke aspecten met je werkgever

Zorg ervoor dat je alles hebt om een goede start te maken. Bevestig de belangrijkste details zoals waar en bij wie je je de eerste dag moet melden. Zorg ervoor dat je alle vereiste papieren hebt ingevuld en dat je de nodige documentatie bij je hebt.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen