Het zoeken naar een baan op zich is niet moeilijk, het zijn de stappen daarna die lastig zijn. Als het aantal tegenslagen oploopt, geen respons krijgt of na elk interview wordt afgewezen, kan je enthousiasme snel plaats maken voor pessimisme. Dit vergroot de kans dat je ontmoedigd raakt en genoegen neemt met een minder aantrekkelijke functie. 

Als je een carrièrestap wilt maken, moet je leren hoe je tegenslagen kunt overwinnen en door kan zetten. We focussen op een aantal van de meest voorkomende tegenslagen die zich voordoen tijdens het zoeken naar een baan, en delen enkele tips om je veerkracht te verhogen zodat je je ideale baan kunt scoren.  

Tegenslag #1: Je hebt gesolliciteerd voor een functie waarvoor je gekwalificeerd was, maar bent afgewezen

Dit is een van de meest voorkomende tegenslagen die werkzoekenden te verwerken krijgen. Je was volledig gekwalificeerd voor een vacature die werd geadverteerd op websites voor werkzoekenden of rechtstreeks op de site van het betreffende bedrijf. Je hebt een uitstekende brief geschreven en je topprestaties in je CV aangegeven, en wellicht had je zelfs sterke referenties gekregen van mensen in je netwerk.  

Maar ondanks dat je aan alle criteria hebt voldaan, krijg je geen telefoontje. In sommige gevallen krijg jezelfs helemaal geen respons. Je vraagt jezelf af: “Wat ging er mis?” 

Het is moeilijk om zulke tegenslagen niet persoonlijk te nemen. Maar vergeet niet dat er heel wat factoren in het spel kunnen zijn. Het is misschien de bedoeling dat de functie intern moet worden opgevuld, of was de vacature al wel vervuld, maar nog niet offline gehaald. 

Zorg ervoor dat je je best heeft gedaan om op te vallen met je CV en sollicitatiebrief, en bel of mail na de sollicitatie – veel bedrijven blijven zeggen dat ze nauwelijks follow-up ontvangen van sollicitanten. Dus als je dat doet, kun je je onderscheiden van andere sollicitanten. Als je na twee follow-ups nog steeds geen reactie hebt gehad, ga dan over tot de volgende sollicitatie en probeer het niet persoonlijk te nemen.

Tegenslag #2: Het startsalaris is te laag of niet onderhandelbaar

We hebben het allemaal meegemaakt. Je leest een functiebeschrijving door, gaat naar een gesprek, er is een klik met het team, en je vertrekt in opgewekte stemming. Het klinkt allemaal perfect, totdat het salaris aan bod komt. 

Als een bedrijf vacatures plaatst met een startsalaris dat aanzienlijk onder je verwachtingen ligt, dan zouden er bij je alarmbellen moeten afgaan. Het zou kunnen zijn dat de functie waarnaar je solliciteert voor een minder ervaren iemand is dan je had verwacht, of dat je minder autonomie krijgt dan je zou willen. 

Je kunt dit voorkomen door aan het begin van de sollicitatieprocedure het startsalaris te bespreken. Dit voorkomt vergeefse moeite en energie voor beide partijen.  

Tegenslag #3: Het bedrijf waar je voor wilt werken kan de baan die je wilt niet aanbieden

Je hebt een bepaalde werkgever op het oog en zou graag voor dat bedrijf willen werken. De baan waar je voor gekwalificeerd bent (of naar op zoek bent) bestaat echter niet binnen de organisatie. Misschien is deze nog niet gecreëerd, of ze weten gewoon niet dat deze functie in hun bedrijf nodig is. 

Neem contact op met het bedrijf, leg uit welke werkervaring en vaardigheden je hebt en probeer je eigen functie te creëren. Probeer belangrijke besluitvormers te overtuigen dat je van waarde kunt zijn voor het bedrijf en voor een goed rendement op hun investering kunt zorgen. Doe onderzoek naar het bedrijf, naar trends in de bedrijfstak, en stel een overtuigende sollicitatiebrief op die duidelijk maakt dat je het bedrijf geld kunt opleveren. 

Tegenslag #4: De functieomschrijving past niet helemaal bij je doelstellingen

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het type functie dat je zoekt, de werkgevers waarvoor je wilt werken, en de reikwijdte van jouw ideale takenpakket. Maar in veel gevallen komen je verwachtingen of doelstellingen niet helemaal overeen met wat er in de functieomschrijving wordt beschreven. Het kan zijn dat de geadverteerde functie niet de taken of verantwoordelijkheden omvat die je graag wilt ontwikkelen, of dat er iets ontbreekt waarin je geïnteresseerd bent. 

Hoe ga ik hiermee om? Alleen omdat er een kernelement ontbreekt, betekent niet dat je de functie meteen moet afschrijven. Veel recruiters staan ervoor open om een baan aan te passen aan de kandidaat, vooral als iemand goed bij het bedrijf past en de juiste vaardigheden heeft. 

Deel je carrièredoelen en vraag of er mogelijkheden zijn om dit binnen de huidige functieomschrijving of in de toekomst vorm te geven. Een bekend gezegde is hier van toepassing: Niet geschoten is altijd mis. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onze recruitment consultants zijn er om je te helpen met de volgende stap in je carrière! Neem vandaag nog contact met ons op.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen