Tijdens het wervingsproces spelen vele factoren een rol en elke sollicitatie, sollicitatiegesprek en afwijzing/succes is uniek. Het is bijna onmogelijk om de uitkomst te voorspellen; zelfs als je het goed gedaan hebt in het sollicitatiegesprek of een voorbeeldig cv hebt, kan er nog iemand zijn met net iets meer ervaring die je nipt voor blijft. Het probleem is dat als je geen feedback krijgt, je nooit weet waaraan het heeft gelegen. Als je onlangs bent afgewezen voor een baan en geen feedback hebt gekregen, dan zijn hier een aantal mogelijke oorzaken:

Je cv was niet overtuigend genoeg

In een concurrerende markt moet je cv echt opvallen. Zelfs als je de juiste ervaring hebt, wordt die misschien over het hoofd gezien als deze niet de aandacht van de lezer trekt. Een goed cv is een sterke combinatie van relevante skills en ervaring, die duidelijk en beknopt wordt gepresenteerd. Wijd niet te veel uit en update je cv bij elke sollicitatie zodat het past bij die specifieke functie.

Je motivering was niet duidelijk

Als een werkgever een groot aantal sollicitaties krijgt, kijkt hij actief naar redenen om kandidaten te elimineren en de selectie te beperken. Soms weet een werkgever niet waarom een kandidaat solliciteert. Zo kan je cv misschien aangeven dat je iets te hoog opgeleid bent voor een bepaalde functie, maar misschien wil je bijzonder graag voor deze organisatie werken of meer ervaring opdoen in die specifieke sector. Hier kan een gedetailleerde begeleidende brief zinvol zijn. Het is jammer als je wordt afgewezen alleen maar omdat je niet hebt uitgelegd waarom je de functie wilde.

Je hebt niet aangetoond dat je over voldoende kennis beschikt

Door gebrek aan voorbereiding voor een sollicitatiegesprek laten kandidaten soms hun kennis en ervaring onvoldoende voor het voetlicht komen. Zorg dat je volledig geïnformeerd bent over het bedrijf en duidelijk kunt maken waarom jouw vaardigheden goed bij de onderneming passen. Bovendien is het slim om een aantal sterke voorbeelden bij de hand te houden als er wordt gevraagd naar specifieke scenario's waar jij een positieve impact hebt geleverd.

Je past niet goed in het team

In het team passen houdt verband met hoe goed jij past bij het karakter en de mentaliteit van het bedrijf. Dit is sterk verbonden met jouw persoonlijkheid en soft skills, die lastig meetbaar kunnen zijn. In sommige gevallen heb je niets verkeerd gedaan, maar heb je gewoon geen klik met je gesprekspartner, of een andere benadering van het werk. Goede communicatieve vaardigheden en met zelfvertrouwen en toch vriendelijk optreden bewijzen echter altijd hun diensten.

Het leek erop dat je de baan niet wilde

Als je zenuwachtig bent tijdens je gesprek met de werkgever of recruiter, toon je misschien onvoldoende je enthousiasme voor de functie of het bedrijf. Het is belangrijk om te laten merken dat je echt geïnteresseerd bent in de functie. Wanneer er twee sterk op elkaar lijkende kandidaten om dezelfde functie strijden, kan een werkgever een besluit nemen op basis van hoe gretig een persoon lijkt om de baan aan te nemen.

Er was een andere kandidaat met meer ervaring

Je kunt een sterk cv hebben en uitstekend hebben gepresteerd in het sollicitatiegesprek maar de concurrentie kan toch te sterk zijn. Dit kan te maken hebben met ervaring in de sector. Er kan iemand hebben gesolliciteerd die een vergelijkbare functie in een vergelijkbare organisatie in dezelfde sector heeft vervuld. In deze economisch onzekere tijden mijden werkgevers vaak risico's en willen ze misschien het liefst iemand vanuit de eigen sector. Mogelijk beperkt dit hun kansen en het kan frustrerend zijn voor jou, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan.

Jouw ervaring voldeed niet aan de specifieke criteria

Als je werd afgewezen zonder dat je voor een gesprek werd uitgenodigd, kan het zijn dat je cv niet paste bij de specifieke criteria voor de functie. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat essentiële eisen volledig staan vermeld in de personeelsadvertentie. Zorg er altijd voor dat je voldoet aan eventuele essentiële criteria (zoals specifieke ervaring of opleidingen) voordat je solliciteert.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen