Van baan veranderen is nooit gemakkelijk. De laatste weken in je huidige baan moet je afscheid nemen van collega's, externe contactpersonen mailen om ze op de hoogte te brengen, en natuurlijk ook de laatste hand leggen aan onafgewerkte projecten. En tegelijkertijd moet je je voorbereiden op je nieuwe uitdaging. Met onze vijf tips kom je de laatste weken (en de eerste in je nieuwe baan) probleemloos door.

Kondig je vertrek pas aan op de laatste dag

Licht je professionele netwerken zoals LinkedIn op de laatste dag in je huidige baan in over je vertrek: zeg dat je dankbaar bent voor alles wat je hebt geleerd en dat je weggaat om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Probeer dit soort sociale activiteiten op de eerste dag van je nieuwe baan tot het absolute minimum te beperken. Je hebt op je eerste werkdag (of tijdens de lunch) immers wel iets anders te doen dan felicitaties te beantwoorden op je telefoon.

Doe hetzelfde met interne mails op de laatste dag, zodat ook de mensen die nog niets over je vertrek hebben vernomen, op de hoogte zijn. Ook is dit een uitgelezen kans om een goede laatste professionele indruk na te laten bij toekomstige ex-collega's. Zorg ervoor dat ze met plezier aan je terugdenken.

Laat je niet negatief uit over je ex-werkgever

Hoe verleidelijk het ook is om je negatief uit te laten over het bedrijf dat je net hebt verlaten, mag jeniet vergeten dat virtuele (en 'echte') opmerkingen ons tegenwoordig lang kunnen blijven achtervolgen. Het laatste wat je wilt, is een slechte indruk achterlaten bij je vorige bedrijf. Mensen veranderen immers wel vaker van baan, en misschien zul je in de toekomst weer met dezelfde mensen samenwerken.

Houd eventuele frustraties voor jezelf en probeer voor jezelf te formuleren wat er is misgegaan, zodat je in de nieuwe baan niet in dezelfde situatie terechtkomt.

Ga op zoek naar een mentor

Nu is ook een goed moment om een mentorrelatie op te bouwen met een gerespecteerde collega van je voormalige bedrijf. Hij of zij is vast gecharmeerd door je voorstel! Mentors zijn ideaal om van een ervaren collega de kneepjes van het vak te leren, en je verankert zo ook je professionele relatie met je mentor op lange termijn.

Ook voor je nieuwe bedrijf is dit een goed idee, maar wacht daar nog even mee. De eerste 90 dagen in je nieuwe baan heb je immers nog veel te leren, dus maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is.

Stel een aantal doelstellingen voor eerste weken

Leg (samen met je team) doelstellingen vast die je tijdens de eerste weken in je nieuwe baan moet waarmaken. Bijvoorbeeld nieuwe producten leren kennen, een certificaat behalen voor een programma waarmee je zult werken, of vaardigheden om je productiviteit te verhogen.

Zo krijg je sneller een inzicht in je nieuwe team en je nieuwe functie. En zo weten je collega's meteen dat het menens is en dat je gericht te werk gaat.

Veel plezier!

Misschien heb je je vorige baan opgezegd vanwege de stress, of omdat je het werk niet leuk vond, of omdat je niet goed kon opschieten met het management. Vergeet niet dat je deze kans hebt aangegrepen omdat je iets anders wilde. Ga er dan ook helemaal in op en geniet van de uitdaging!

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Populaire artikelen