Sociale media blijken een heel belangrijke rol te spelen wanneer je naar werk zoekt. Heel wat bedrijven maken bij het aanwerven van mensen gebruik van sociale media, en dan vooral van LinkedIn. Er blijft een rol weggelegd voor cv's (niet elke sector is online goed vertegenwoordigd), maar de online-aanwezigheid van kandidaten gaat verder dan een zogenaamd 'All Star'-profiel op LinkedIn.

1. Kies zorgvuldig de sociale media die voor jou van belang zijn

Er bestaat een hele waaier aan socialenetwerksites en onlineforums waarop je actief kan zijn en in dialoog kan treden. Instagram zal waarschijnlijk niet veel verschil maken wanneer je een logistiek manager bent die een nieuwe functie zoekt, maar het kan wel in je voordeel werken als je in de creatieve sector werkt. Ga na welke sites recruiters, personeelsmanagers en andere mensen in jouw sector gebruiken en maak van deze sites je prioriteit.

Lees ook: De 6 stappen naar het perfecte LinkedIn-profiel

2. Zorg voor een volledig profiel

Beschrijf jezelf op LinkedIn op een manier die relevant is voor hetgeen wat je in een volgende functie zoekt. Hoe vollediger je profiel, hoe groter de kans dat recruiters je kunnen vinden. Je moet je profiel behandelen als je online-cv. Geef ook een volledig maar beknopt overzicht van je carrière en vermeld eventuele relevante prijzen en opleidingen. Zorg ervoor dat je profielfoto in een professioneel kader past - denk aan een mooie close-up, dus geen vakantiefoto waarop je van een cocktail nipt. En bovenal: zorg ervoor dat de feiten die je geeft ook kloppen. Informatie die deel uitmaakt van het publieke domein kan immers gemakkelijk worden nagetrokken.

3. Maak jezelf zichtbaar

De eerste indruk is online even belangrijk als op papier. Zorg er dus voor dat je meteen de aandacht van de lezer te pakken krijgt. Geef goed vorm aan je profiel door te werken met alinea's, subkopjes en opsomtekens. Gebruik de juiste terminologie en sleutelwoorden zodat recruiters en potentiële werkgevers je kunnen vinden wanneer ze deze als zoektermen ingeven. Maak gebruik van activiteitsupdates om eerste-, tweede- en derdegraadsconnecties op de hoogte te houden van je professionele successen, relevante events of positieve feedback van klanten.

Lees ook: hoe vind je online (en offline) een baan?

4. Stel je kennis tentoon

Gebruik materialen waarmee je blijk geeft van je vaardigheden en prestaties binnen jouw vakgebied zoals artikelen, blogs, video's of links naar je website. En als je Twitter-account een meerwaarde kan bieden, verwijs dan ook naar die link. Denk eraan dat potentiële werkgevers willen zien dat je mee gaat met de trends in de sector. Als je kan deelnemen aan forumdiscussies, doe dat dan, maar houd er rekening mee dat hetgeen dat je schrijft zichtbaar blijft. Denk dus goed na over het standpunt dat je kenbaar maakt.

5. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

LinkedIn werd oorspronkelijk gemaakt om professionals te laten netwerken, dus doe dat dan ook! Doe mee aan chats, discussieer met anderen en begin zelf gesprekken. Recruiters of werkgevers die lid zijn van deze groepen zullen het merken wanneer je in staat bent om anderen te informeren, engageren of inspireren. Netwerk het hele jaar door, en je connecties zullen hoogstwaarschijnlijk contact met je opnemen als ze weet krijgen van een gepaste vacature. Volg de industrie of het bedrijf waarin je geïnteresseerd bent op de voet en zorg ervoor dat je wordt opgemerkt, of zoek op LinkedIn naar mensen die je kunnen voorstellen. Netwerken is een wisselwerking met voordelen voor beide partijen. Vraag je dus ook af wat jij aan connecties te bieden hebt. Vaak zullen recruiters je netwerk willen overnemen: een sterk netwerk in jouw sector opbouwen is dan zeker een meerwaarde.

Lees ook: de voordelen van netwerken

6. Publieke getuigenissen

Getuigenissen waarin je prestaties worden geprezen zijn belangrijk om een beeld te vormen van je als aantrekkelijke kandidaat, maar sommige getuigenissen tellen meer dan andere. Lovend commentaar van een tevreden klant heeft doorgaans meer waarde dan een aanbeveling van een collega waar je tijdens een project mee hebt samengewerkt. Houd het bij enkele getuigenissen. Wanneer er te veel op je profiel staan, lijkt het alsof je om gunstige feedback bent gaan vragen en dat deze dus niet uit eigen beweging kenbaar werd gemaakt nadat je goed werk had verricht.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen