netwerken

Actief netwerken is essentieel als je verder wilt komen in je carrière. Netwerken draait eigenlijk om niets anders dan het opbouwen van langdurige relaties en een goede reputatie gedurende een langere periode. Je moet mensen leren kennen waarvoor jij iets kunt betekenen en die jou, op hun beurt, mogelijk weer kunnen helpen. Je netwerk omvat iedereen die je kent; van vrienden tot familie en van uw collega's tot kennissen.

 

We hebben de belangrijkste voordelen van netwerken hieronder voor je opgesomd:

Het versterken van relaties

Netwerken draait om delen en niet om nemen. Een vertrouwensband moet ontstaan en de mensen in het netwerk moeten elkaar helpen bij het bereiken van doelen. Regelmatig contact onderhouden met je relaties en het zoeken naar mogelijkheden om hen verder te helpen versterkt de band. Daarmee creëer je een basis voor een langdurige samenwerking. Op die manier kun je aanspraak doen op relaties op het moment dat je hulp kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Frisse blik

Je netwerk kan een uitstekende bron van nieuwe perspectieven en ideeën vormen die je in je functie kunnen helpen. Netwerken kenmerkt zich immers door het uitwisselen van informatie over de problemen, ervaringen en doelen waar jij (of jouw organisatie) tegenaan loopt. Op dezelfde manier is het aandragen van nuttige ideeën bij je relaties een uitstekende manier om je reputatie als innovatief denker te (be)vestigen.

Profilering

Netwerken verhoogt je zichtbaarheid, zowel binnen als buiten de organisatie. Dit is van essentieel belang voor het opbouwen van een carrière. Het regelmatig bijwonen van professionele en sociale bijeenkomsten zorgt ervoor dat je gezicht wordt herkend. Vervolgens kun je werken aan je reputatie als een deskundig, betrouwbaar en hulpvaardig persoon door het delen van nuttige informatie aan mensen die dit kunnen gebruiken.

Lees ook: 5 tips om de baan te vinden die bij je past

Lees ook: De 6 stappen naar het perfecte LinkedIn-profiel

 

Toegang tot mogelijkheden

Door je contacten uit te breiden open je deuren naar nieuwe zakelijke mogelijkheden of kansen voor je carrière en persoonlijke groei. Actief netwerken kan ervoor zorgen dat men aan je denkt wanneer zich een mogelijkheid, zoals een vacature of aanbesteding, voordoet. Het vergroot je kans om aan mogelijk relevante mensen te worden voorgesteld of om doorverwezen te worden voor een nieuwe baan.

Nieuwe informatie

Netwerken biedt een geweldige mogelijkheid voor het uitwisselen van best practices en informatie over de sector en/of (con)collega’s. Een warm netwerk aan geïnformeerde en verschillende contacten betekent toegang tot nieuwe en waardevolle informatie.

Advies en ondersteuning

Het inwinnen van advies bij ervaren collega's is een belangrijk onderdeel van netwerken. Het bespreken van gemeenschappelijke uitdagingen en kansen opent de deur naar waardevolle suggesties en sturing. Het aanbieden van échte hulp aan je contacten vergroot tevens de kans op assistentie wanneer je dit zelf een keer kunt gebruiken.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen