Als je een baan vindt die bij je past vergroot je de kans dat je voldoening uit je werk haalt, wat een voorwaarde is voor een succesvolle carrière. Maar hoe zorg je dat je die baan krijgt?

1. Wees specifiek op je cv

Wees specifiek bij het opstellen van je cv om de aandacht van de werkgever te trekken. Daarvoor moet je echter wel precies weten wat je wilt. Om dat te bepalen moet je eerst kijken naar je hard en soft skills, je persoonlijkheid en wat je motiveert in je werk.

Lees ook: 10 dingen om te controleren voor het verzenden van het cv

Lees ook: Waar zijn werkgevers en recruiters naar op zoek in een cv?

2. Kijk naar je persoonlijkheid en vaardigheden

Je baan moet passen bij je instelling en persoonlijkheid. Kunt je goed luisteren of heb je een analytische geest? Wat zijn je sterke punten en waar kunt jezelf zich nog verbeteren? Als de baan past bij je persoonlijkheid, zal het werk interessanter zijn en ga je gemotiveerder naar kantoor.

3. Salaris en arbeidsvoorwaarden

Uiteraard is salaris niet zaligmakend, maar het is desondanks erg belangrijk. Je hebt per slot van rekening recht op een billijke vergoeding voor de vaardigheden en ervaring die je inbrengt. Als je al hebt gesolliciteerd op een functie, kijk dan of het bedrijfsbeleid overeenstemt met de voorwaarden die voor jou van belang zijn, zoals vakantie of flexibele werktijden.

4. Bedrijfsprofiel en -cultuur

Om te zorgen dat een baan bij je past, moet je ook kijken of de bedrijfswaarden overeenstemmen met je eigen overtuigingen. De website van een bedrijf bevat doorgaans gedetailleerde informatie over de missie en kernwaarden.

Vraag tijdens het sollicitatiegesprek of je geacht wordt zelfstandig of in een team te werken, en bedenk wat je voorkeur heeft. Je kunt ook de webpagina's van het bedrijf over maatschappelijk verantwoord ondernemen lezen of, als je deze niet kunt vinden, tijdens het sollicitatiegesprek vragen wat het bedrijf daaraan doet.

5. Carrièreontwikkeling

Zoals hierboven vermeld, is een belangrijke indicator voor voldoening op het werk dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Kijk of er duidelijke doorgroeimogelijkheden aan de functie verbonden zijn. Dat kan bijvoorbeeld door te vragen of de werkgever een programma heeft voor opleiding en -ontwikkeling.

In onze adviesrubriek vindt je meer praktische tips om het beste uit je zoektocht naar een baan te halen.

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen