Om kans te maken op een sollicitatiegesprek moet je cv de aandacht van de lezer binnen een paar seconden weten te trekken. Recruiters en hiring managers ontvangen soms honderden sollicitaties voor één functie en hebben vaak alleen tijd om de cv's vluchtig door te nemen voordat ze besluiten of ze de kandidaat willen spreken.

Lees ook: 10 regels voor een cv die werkgevers niet in de prullenbak gooien

Maak indruk

Om direct indruk te maken moet je de volgende informatie zo beknopt en leesbaar mogelijk op je cv presenteren:

  • Functies en verantwoordelijkheden - Je moet uw jouw cv voor iedere baan waar je naar solliciteert op maat schrijven. Het is essentieel dat de functietitels en verantwoordelijkheden in je cv relevant zijn voor (zo niet direct gerelateerd aan) de baan die wordt aangeboden. Hoewel je jouw bevoegdheden natuurlijk moet toelichten, is het belangrijk dat je cv meer biedt dan een lijst verantwoordelijkheden.
  • Ervaring - Je cv zal worden gescand op de juiste soort ervaring. Zorg ervoor dat je ervaring - of het nu gaat om zes maanden in één functie of vier jaar in een andere - relevant is voor de baan waarnaar je solliciteert. Wees duidelijk over jouw toegevoegde waarde en precieze bijdrage aan eventuele toonaangevende projecten.
  • Vaardigheden - Zorg dat alle relevante vaardigheden die je in je vorige functies hebt ingezet en opgedaan op je cv zet. Vaardigheden vormen een aanvulling op de door jou opgedane ervaring en moeten aantonen dat je geschikt bent voor de baan die wordt aangeboden.
  • Resultaten en prestaties - Aanwervende managers houden van resultaten, dus als je bijvoorbeeld als salesmanager je targets hebt overtroffen, is het handig om deze targets als bedragen of percentages weer te geven en aan te tonen hoe je deze hebt overtroffen.
  • Opleiding - Zorg dat relevante opleidingen en certificaten worden benadrukt, vooral als deze in de functie-eisen als essentieel of wenselijk worden aangeduid.

Lees ook: 10 dingen om te controleren voor het verzenden van het cv

Als je de details eenmaal op orde hebt, is het tijd om je cv er verzorgd uit te laten zien.Zo trek je de snel en effectief de aandacht van de aanwervende manager of recruiter.. Let hierbij op de volgende details:

  • Makkelijk leesbaar - Zorg dat de lay-out van je cv duidelijk en consequent is doorgevoerd, met hetzelfde lettertype (je kunt vetgedrukte letters gebruiken om dingen te benadrukken). Gebruik bulletpoints in plaats van lange zinnen om vaardigheden, prestaties, verantwoordelijkheden, etc. te benadrukken.
  • Geen tegenstrijdigheden - Zorg dat je cv in omgekeerde chronologische volgorde loopt, zonder onverklaarde gaten in de tijdlijn of tegenstrijdigheden omtrent de verantwoordelijkheden of prestaties die je noemt.
  • Relevant taalgebruik - Zorg dat je door je hele cv kernwoorden gebruikt die onmiddellijk herkenbaar zijn. Vermijd teveel jargon en houd rekening met het feit dat de persoon die jouw cv leest misschien geen technicus of expert op uw vakgebied is. Wel zal deze persoon weten waar hij naar moet kijken.
  • Documenttype en naam - Zorg dat het document makkelijk geopend kan worden door de ontvanger. Niemand wil software downloaden om een cv te openen. Zorg ook dat je eigen naam in de naam van het document staat, bijvoorbeeld: Smit, Jan-CV.

Je mag dan alle benodigde vaardigheden en expertise voor een bepaalde baan hebben, maar als je deze niet duidelijk in je cv vermeldt, kan het zijn dat je de eerste selectieronde voor de baan waarnaar je hebt gesolliciteerd niet eens doorkomt.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen