How to optimize your CV so it stands out

We hebben het allemaal al moeten doen: cv's versturen naar talloze recruiters of personeelsmanagers en wachten op een antwoord. In de digitale wereld van vandaag worden personeelsmanagers voor elke nieuwe vacature overspoeld met cv’s. Je mag je gelukkig prijzen als je cv meer dan 30 seconden aandacht krijgt.  Om een aantrekkelijker cv en sollicitatiebrief te schrijven, moet je de aandacht van de lezer te pakken zien te krijgen en deze in een paar seconden heel wat waardevolle informatie zien mee te geven. Dat doe je zo:

1. Stem je cv af op de functie waar je op solliciteert

De standaard-cv's of de modellen die je online vindt volstaan daarvoor niet. Voor elke functie worden andere vaardigheden gevraagd, of het nu gaat om interpersoonlijke, analytische, communicatieve of leiderschapsvaardigheden - je zal je cv moeten toesnijden op de functie in kwestie.

Lees ook:  De 6 stappen naar het perfecte LinkedIn-profiel

Lees ook: 5 tips om de baan te vinden die bij je past

2. Zet de belangrijkste informatie bovenaan

Of het nu een kort overzicht is van je ervaring of de kennis die voor een functie vereist is, zorg er steeds voor dat deze bovenaan staat. Dit zal de lezer helpen om zijn aandacht te richten op wat jou uniek maakt en waarom jij een goede keuze bent.

3. Meldt ook nog niet afgeronde opleidingen of cursussen

Indien voor een functie een bepaalde talenkennis of een diploma wordt gevraagd waar je niet over beschikt, maar je volgt hiervoor wel lessen, wacht dan niet tot je bent afgestudeerd om dit belangrijke punt op je cv te vermelden. Maak duidelijk dat je bezig bent met leren.

4. Houd het kort

Een cv moet alleen relevante informatie vermelden en niet langer zijn dan twee pagina's.

5. Lees de cv goed na op typefouten

Druk het cv af en plaats jezelf in de schoenen van degene die het cv gaat lezen en het interview zal afnemen. Je kan ook iemand anders vragen om het hele document nog eens na te kijken voor je het verstuurt.

6. Bekijk elk punt en ga na wat de bedoeling is van elke zin

Zorg ervoor dat hetgeen in je cv staat vandaag nog steeds van toepassing is en gooi eruit wat niet meer van toepassing is. Ben je nog steeds een expert op het gebied van SAP? Spreek je nog steeds vloeiend Duits?

7. Wees niet bang om met cijfers bepaalde dingen te benadrukken

KPI's, omzet, het aantal mensen dat door je werk werden beïnvloed, hoeveel mensen je hebt geleid en het percentage waarmee je jouw doelstellingen hebt overtroffen.

8. Vermijd hiaten in je carrière

Een heikel punt dat recruiters of personeelsmanagers altijd de wenkbrauwen doet fronsen zijn grote hiaten in de tijdlijn van je werkervaring. Leg meteen zelf uit waarom je een bepaalde periode niet hebt gewerkt, in plaats van dit gewoon open te laten.

9. Begin met een goede titel

Een interessante titel boven je cv trekt de aandacht van de lezer.

10. Werk de cv regelmatig bij

Uw cv af en toe eens onder handen nemen, is de beste manier om het juist en actueel te houden.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen