Het aantrekken van toptalent is niet makkelijk, vooral in een markt die wordt bepaald door werkzoekenden. Maar het is nog moeilijker om toptalent dat eenmaal is aangenomen, voor het bedrijf te behouden.

Hoe zorg je ervoor dat een werknemer gemotiveerd blijft en uw organisatie trouw blijft?  Betrokkenheid van werknemers speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat is betrokkenheid van werknemers?

Zodra de spanning en de beloften van een nieuw begin afnemen, krijgt een werknemer soms het gevoel dat er geen ontwikkeling zit in zijn of haar functie (stagnatie). Dit is met name het geval als de opwaartse mobiliteit onduidelijk is of ver weg lijkt. Als dit gebeurt, begint de werknemer zich mogelijk van het bedrijf te onthechten. En dat is het moment waarop hun zoektocht naar een andere functie vaak begint.
Dit is de reden waarom betrokkenheid  een belangrijk onderwerp aan het worden is. Betrokkenheid hangt samen met   het motivatieniveau, en het enthousiasme dat een werknemer in zijn werk legt, in combinatie met de voorwaarden die de werkgever biedt om de betrokkenheid te verhogen . Simpel gezegd is dit tweerichtingsverkeer dat resulteert in een tevreden, effectieve werknemer.

Wat is de rol van het management?

Ja, het is waar dat de houding van een werknemer de betrokkenheid bij de organisatie bepaald.. Maar de acties die het management onderneemt  om de betrokkenheid binnen het team te verhogen zijn  minstens zo belangrijk..
Creëer een open omgeving, waarin je werknemers zich gemotiveerd voelen om elke dag hun beste werk te leveren. Werknemers moeten het gevoel hebben dat ze ruimte hebben om het ergens mee eens of oneens te zijn, anders spannen ze zich niet meer in en trekken zich terug.
Samenwerking is de sleutel tot een hogere betrokkenheid.. Betrek je team bij strategievergaderingen. Luister naar hun opvattingen en maak gebruik van hun kennis en ervaring. Als ze het gevoel krijgen dat ze gehoord worden, spreken ze zich uit en zijn ze enthousiaster over hun werk.

Deel je eigen missie en doelstellingen met uw team en zorg ervoor dat ze op dezelfde golflengte zitten. Als ze niet positief reageren, vraag dan waarom. Kijk of u oplossingen kunt vinden waar iedereen het mee eens is en waar iedereen enthousiast over is.
Meer dan alleen hun werk doen

Zorgen dat je team zijn taken uitvoert , is slechts een begin. Om een dieper, zinvoller en effectiever niveau van betrokkenheid  te bereiken, moet uw team gepassioneerd zijn over het werk wat ze doen.

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan de passie van werknemers voor hun werk. De (financiële) middelen en procedures moeten als “eerlijk”worden gezien. Er moeten duidelijke prestatieverwachtingen en groeimogelijkheden zijn. Taken moeten divers en evenwichtig zijn, waarbij niemand verhoudingsgewijs te veel werk doet of verveeld raakt. Het werk moet betekenisvol zijn in de ogen van de werknemer, en ze moeten het gevoel hebben dat ze autonoom zijn in hun functie. Ze moeten zich verbonden voelen met collega's en het management. Tot slot moeten ze constructieve feedback krijgen en de mogelijkheid hebben om samen te werken.

Dit zijn slechts enkele randvoorwaarden die tot een gepassioneerde werknemer leiden, en ja, het is een uitdaging om alle voorwaarden te voldoen. Uiteindelijk moet betrokkenheid echter een topprioriteit zijn, anders zal toptalent op zoek gaan naar een andere werkgever.

Hulp nodig hebt bij het vinden van talent? Neem dan vandaag nog contact op met onze deskundige adviseurs. Je kunt hier ook een functiebeschrijving indienen.
 
 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen