De eerste 90 dagen in een nieuwe baan zijn cruciaal. Dan leer je immers je nieuwe bedrijf, taken en collega's kennen, en zij leren jou kennen.

Een eerste indruk wordt gevormd op basis op vrij beperkte gegevens, en dat in beide richtingen. Als nieuwkomer is het belangrijk dat je gebruik maakt van die eerste 90 dagen. Beginnen met een nieuwe baan lijkt heel erg op het bezoeken van een nieuw land.

Jij bent degene die opvalt, dus zal alles wat je doet opgemerkt worden. Daarom is het belangrijk om een positieve houding aan te nemen, en niet meteen op alles commentaar te geven. Dat is een fout die vooral jonge werknemers nogal eens durven te maken.”

Lees ook: Vijf tips voor een goede overgang van je oude naar je nieuwe baan

Lees ook: Zeven manieren om optimaal te presteren

Dit zijn onze vijf belangrijkste tips om tijdens die eerste 90 dagen in een nieuwe baan uit te blinken:

  1. Wees voorbereid – De eerste dag in je nieuwe baan hoeft niet per se de eerste keer te zijn dat je in contact komt met je nieuwe team. In de weken voor je begint, kan je het initiatief nemen om contact op te nemen met je nieuwe werkgever om informatie te vragen over je nieuwe rol. Vraag ook hoe dit past bij het bestaande team en de zakelijke doelstellingen. Wanneer je de eerste dag opdaagt en al hebt aangetoond dat je betrokken bent, zal je zeker indruk maken. Belangrijker is nog dat je op die manier meteen kan presteren.
  2. Luister en leer - Slurp zoveel mogelijk kennis op over je collega's, hun taken en functies, en de manier waarop het bedrijf werkt. Je vermogen om deze informatie te onthouden kan een belangrijke factor zijn om aan je nieuwe werkgever te tonen dat je geëngageerd bent in je nieuwe functie en echt interesse betoont. Hierdoor zal je ook betekenisvolle persoonlijke en professionele banden kunnen smeden met je nieuwe collega's. Dat is een belangrijke stap om je nieuwe functie gewend te geraken.
  3. Wees proactief – De eerste 90 dagen zal er waarschijnlijk heel wat op je afkomen. Je zal heel wat moeten leren en talrijke uitdagingen aangaan. Toch is het belangrijk dat je je nieuwe taken niet op een passieve manier aanpakt; wacht niet tot je de zaken op een presenteerblaadje aangereikt krijgt. Neem het initiatief en vraag om werk. Er is altijd de neiging om nieuwe werknemers te weinig te laten presteren, zodat ze zich kunnen inwerken. Het risico bestaat echter dat je zo niet kunt laten zien wat je kunt, en door de passief te zijn is het moeilijker om je stempel te drukken.
  4. Wees betrokken – Aantonen dat je bereid bent om meer werk aan te nemen en je een teamspeler bent is belangrijk, maar betrokken geraken bij activiteiten buiten je dagelijks werk is dat ook. Heel wat bedrijven hebben immers een formeel of informeel lunchmoment en afterworkactiviteiten. Dat is een bijzonder waardevolle manier om je nieuwe collega's te leren kennen. Ook zij kunnen jou zo leren kennen en jij kan plezier beleven aan je werk. Tevreden zijn met je werk en goed presteren draait niet alleen om het afronden van taken, maar ook om samenwerking en werkrelaties. Wanneer je mensen leert kennen buiten je werkomgeving, kan dat echt nuttig zijn.
  5. Zorg voor een ‘early win’ – Al gauw tonen wat je kan, is een fantastische manier om je reputatie bij je werkgever en collega's te versterken. Wanneer je zorgt voor een 'early win' kan je mensen tonen dat je een positieve wind laat waaien in je nieuwe functie. Die early win hoeft niet enorm te zijn. Het kan ook een klein gebaar zijn dat je de job aankan. We denken dan bijvoorbeeld aan het opleveren van een taak voor de deadline, samenwerken rond een bepaalde taak of een positief resultaat bereiken.

De eerste 90 dagen zullen waarschijnlijk voorbij zijn voor je het weet, en je zal zo al gauw stevig ingewerkt zijn in je nieuwe functie. Houd daarom deze tips in het achterhoofd, en wees vanaf dag één een uitblinker. Door je goed voor te bereiden, kan je aantonen dat je er wil invliegen, nog voor je goed en wel begonnen bent. Door zoveel mogelijk informatie op te slorpen over je functie en collega's, kan je succes boeken. Wanneer je proactief en betrokken bent, toon je aan je collega's en werkgever dat je je nieuwe baan ernstig neemt. En ten slotte is een early win een van de beste manieren om echt je stempel te drukken.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen