Doelen, ambitie en weten wat je wilt is cruciaal voor een succesvolle loopbaan. Zonder een uitgestippeld carrièreplan kan het moeilijk zijn om te beslissen welke richting je uit wilt gaan en welke beslissingen je daarbij moet nemen.

Een carrièreplan is een geweldige manier om je doelen te bepalen en hoe je deze zult bereiken. Uiteraard is niets in steen gebeiteld, maar het is handig om op te schrijven waar je je nu bevindt, waar je wil zijn en hoe je er gaat komen.

Dit zijn de belangrijkste stappen om je te helpen jouw carrièreplan te maken.

Lees ook: 10 TED-talks om op je loopbaan te reflecteren

Lees ook: 10 vragen om na te denken over je werkzame leven

Waar sta je nu?

Om te kunnen komen waar je wilt zijn, moet je weten waar jij je nu bevindt. Evalueer je huidige situatie en denk na over je persoonlijkheid, voorkeuren, vaardigheden en principes. Dat is een goed begin voor het opstellen van een carrièreplan. Hieronder een paar goede vragen om te beginnen:

  • Wat motiveert mij en wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen en prioriteiten op het gebied van levensstijl?
  • Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
  • Wat zoek ik in een baan?

Waar wil je naartoe?

Op basis van zelfevaluatie, je belangrijkste interesses, eigenschappen, vaardigheden en ervaring, kun je nu beginnen met het formuleren van ideeën over het soort functie/branche waarin je wil werken. Noteer alle ideeën die in je opkomen. Uiteindelijk moet je deze reduceren tot een kort lijstje door bepaalde opties weg te strepen op basis van een realistische evaluatie van je interesses, vaardigheden en ervaring. Denk nu na over jouw vaardigheden, want dat is een belangrijke indicator om te beslissen welke richting je uit wilt gaan.

Hoe kom je daar?

Nu je een idee hebt van waar je naartoe wil gaan, is het tijd om uit te zoeken hoe je daar kunt komen. Stel jezelf de volgende vragen om je doelen op te splitsen in kleinere, beter handelbare mijlpalen voor jouw carrièreplan:

  • Wat wil ik binnen de komende 6, 12, 18 maanden bereiken?
  • Hoe en wanneer bereik ik mijn trainings- en opleidingsdoelen?
  • Hoe en wanneer doe ik de extra vaardigheden en ervaring op die ik nodig heb?
  • Hoe kan ik mijn netwerk uitbreiden en wanneer?

Zodra je jouw doelen hebt vastgesteld en hoe je deze wilt bereiken, heb je een duidelijk traject voor je liggen. Hoewel het belangrijk is om de voortgang van jouw carrièreplan te controleren en op koers te blijven met je doelen, is het prima om van richting te veranderen als er zich kansen voordoen, waarbij je jouw carrièreplan opnieuw evalueert op basis van veranderende economische en persoonlijke omstandigheden.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen