What to do to improve your interview technique

Nadat je tijd hebt besteed aan het zoeken en solliciteren naar een nieuwe baan, sleep je waarschijnlijk een interview in de wacht. Hopelijk is dit het begin van je nieuwe functie. 

Je beschikt over de juiste kwalificaties, de juiste ervaring en je hebt een cv dat goed is afgestemd op de vacature. Je bent zo goed als klaar voor het aanstaande gesprek. Je moet nog één belangrijke horde nemen voor je bij de gelukkigen hoort: in hoogsteigen persoon een goede indruk maken.

Werk daarom eerst aan deze basispunten voor je naar je volgende interview gaat:

Doe het nodige opzoekwerk en oefen

Maak jezelf vertrouwd met de functiebeschrijving en ken je cv uit je hoofd. Oefen niet te veel, maar er zijn vragen die bijna zeker gesteld zullen worden. Wees voorbereid op deze klassiekers: "Waarom ben jij de beste kandidaat? of "Wat zijn je sterke en zwakke punten?" - om er maar een paar te noemen. Probeer tijdens het gesprek aan te tonen hoe je ervaring je geschikt maakt voor de functie.

Beheers je lichaamstaal en zorg dat je gepast gekleed bent

Het eerste gesprek is die ene kans om een goede indruk te maken op de personeelsmanager. Zorg ervoor dat je weet wie het gesprek gaat voeren zodat je je manier van spreken indien nodig kan aanpassen. Kom op tijd, geef een stevige handdruk en vergeet niet om regelmatig oogcontact te maken wanneer je praat. Probeer niet te staren.

Laat je vaardigheden spreken

Wees voorbereid op competentiegerichte vragen waarmee men zal peilen naar jouw vaardigheden. Noem een aantal belangrijke projecten waarin je een actieve rol hebt gespeeld en zeg wat je precies hebt gedaan om je doelstellingen te behalen. Achterhaal met welke problemen de personeelsmanager te maken krijgt door eerst over de sector te lezen en zeg wat je zou doen om deze problemen op te lossen.

Kom zelfverzekerd en geloofwaardig over

Probeer tijdens het gesprek betrouwbaarheid uit te stralen. Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek blijk geeft van geloofwaardigheid en niet de indruk geeft dat je te weinig overtuigd bent van hetgeen dat je zegt.

Wees vriendelijk en blijf oogcontact houden

Doe dit met iedereen die je ontmoet, van de receptioniste tot de interviewer, maar wees niet bang om te zeggen wat je denkt wanneer men naar je mening vraagt.

Blijf enthousiast

Zorg ervoor dat je aan het einde van het gesprek goed weet wat de volgende stappen in het proces zijn. Het is belangrijk om zelfs aan het einde van een slopend gesprek enthousiast over te komen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen