In dit digitale tijdperk is het makkelijker om een baan te zoeken - en sollicitatiegesprekken gaan ook met hun tijd mee. Vaak hoeft de sollicitant niet meer te reizen voor een gesprek, omdat men het sollicitatiegesprek met behulp van video overal kan afnemen.  Hoe zorg je ervoor dat je in een video-interview net zo professioneel overkomt als in een persoonlijk sollicitatiegesprek?  Volg onze tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen via Skype.

1. Check de functies van de computer

Is Skype bijgewerkt? Is de batterij van je laptop volledig opgeladen? Heb je je internetverbinding gecontroleerd? Als je zeker weet dat het goed zit met deze basisvoorzieningen, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken terwijl je je voorbereidt op het sollicitatiegesprek.

2. Wacht met praten 

Heb je weleens gemerkt dat er soms wat vertraging zit op een Skype-gesprek? Dit komt door een slechte verbinding en kan ongemakkelijke situaties creëren als je beide tegelijk aan het woord bent. Zorg dat het gesprek soepel verloopt door iets langer te wachten voordat je spreekt zodat je zeker weet dat de ander uitgepraat is, ook bij een vertraagde verbinding.

3. Kijk in de camera

Je wilt waarschijnlijk naar de interviewer kijken, maar weersta die verleiding! Als je in de camera kijkt kom je betrokkener over omdat het voor de interviewer voelt alsof je oogcontact maakt. En onthoud dat je gezicht op het scherm van de interviewer veel groter is.

4. Denk aan de omgeving

Zorg dat je omgeving er zo professioneel mogelijk uitziet. Ga voor een neutrale achtergrond zitten zodat de interviewer niet wordt afgeleid. Zorg dat de lichtbron op je gezicht gericht is: in de schaduw ben je lastig te zien.

5. Minimaliseer onderbrekingen

Zet je telefoon op stil, sluit alle open tabbladen in je browser en zet alle automatische notificaties op je computer uit. Als je met anderen samenwoont, zorg dan dat ze weten dat je een sollicitatiegesprek hebt en je de ruimte geven. Houd je huisdieren buiten de kamer - je wilt tenslotte niet dat je hond blaft of je kat op het toetsenbord springt!

6. Werk je Skypeprofiel bij

Bij een succesvol sollicitatiegesprek draait alles om de details - zoals je Skypenaam. Je kan ook een apart zakelijk account aanmaken met je volledige naam en een zakelijke profielfoto.

7. Bedenk een plan B

Heb je de contactgegevens van de interviewer (zoals het nummer van de vaste of mobiele telefoon) in geval van een technisch probleem? Een prettige bijkomstigheid van deze aanpak is dat je dan een e-mailadres hebt om een paar dagen na het gesprek een beleefd bedankbericht te sturen.

Weet je nog steeds niet zeker hoe je je sollicitatiegesprek aan wilt pakken?  Lees meer advies hier.

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen