Het is nog altijd moeilijk om het echte toptalent aan te trekken en vast te houden. Bedrijven kunnen een voorbeeld nemen aan Nederlandse eredivisie-teams. 

Er zijn weinig bedrijfstakken waarin het zo lastig is om de beste medewerkers – in dit geval spelers – te behouden dan in het Nederlandse profvoetbal. Laat staan als het gaat om het aantrekken van toptalent. Hoe gaan Nederlandse clubs om met deze uitdaging en wat kunnen bedrijven daarvan leren?

1. Zoek naar ruwe diamanten

Kleine voetbalteams kunnen zich geen grote namen veroorloven. Dus kopen zij spelers die het potentieel hebben in de toekomst echte sterren te worden, of voetballers die bij kleinere, minder bekende teams spelen. Tenzij uw bedrijf het Real Madrid of Manchester United binnen uw sector is, staat u mogelijk voor hetzelfde probleem.

Location Labs, een bedrijf dat mobiele beveiligingssoftware maakt, besloot dezelfde aanpak te gebruiken als kleinere teams zoals Feyenoord, Ajax of FC Porto: zij zoeken naar ruwe diamanten. “We zoeken bewust naar mensen die het in zich hebben om in de loop van de tijd verder kunnen groeien”, licht hun Chief Operating Officer toe in Business Insider. “Misschien beschikken zij momenteel over wat minder vaardigheden, maar hun potentieel is bijzonder groot." En deze benadering werkt: de retentie van het bedrijf ligt op maar liefst 95 procent.

2. Sterk investeren in training en opleiding

De filosofie van Nederlandse voetbalteams is altijd al geweest om hun eigen talentenpool op te bouwen en veel te investeren in training en opleiding van getalenteerde jonge spelers. Op deze manier bereikte Ajax recent de finale van de Europa League. Goede werkgevers passen dezelfde filosofie toe.

“Medewerkers verwachten nu meer van bedrijven. Het is niet alleen belangrijk om duidelijk te zijn over de werkzaamheden en om een passend salaris te betalen. Medewerkers willen ook uitstekende voorwaarden om te leren, te groeien en zich verder te ontwikkelen, ” zegt Esther Roman, HR director van PageGroup. “Ik realiseerde me voor het eerst dat de wereld verandert toen ik naar Zwitserland verhuisde om het kantoor in Zürich op te zetten. Ik was druk bezig mensen aan te werven voor het nieuwe team. Toen ik een jonge kandidaat vroeg “noem mij één reden waarom ik jou zou moeten aannemen” antwoordde de kandidaat “noemt u mij één reden waarom ik u als werkgever zou kiezen”

3. Waardeer oudere medewerkers

Vorig seizoen won Feyenoord zijn eerste landstitel in meer dan 15 jaar. Wat was de basis voor dit succes? De perfect mix van getalenteerde jonge spelers en oudere routiniers. Een team is op zijn best als er een goede mix is – hetzelfde geldt voor bedrijven. Oudere medewerkers zijn loyaler, omdat zij minder zijn gericht op een beter salaris en nieuwe carrièremogelijkheden. Daarnaast kunnen zij optreden als mentor voor de volgende generatie.

Op zoek naar goede medewerkers? Neem hier contact met ons op

 

 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen