Het hoeft niet veel tijd of geld te kosten om de vaardigheden van je team te verbeteren. Door erachter te komen welke vaardigheden je nodig hebt om je bedrijf vooruit te helpen, welke mensen in je team kunnen en willen leren, en wat de juiste strategieën zijn, kun je ervoor zorgen dat je steeds een flinke stap voor blijft. Hierna volgen enkele kosteneffectieve manieren om de vaardigheden van je team naar een hoger niveau te tillen.

Persoonlijke ontwikkelingsplannen 

Het persoonlijke ontwikkelingsplan is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat werknemers op elk niveau blijven leren en zich blijven ontplooien. Veel organisaties hanteren standaard persoonlijke ontwikkelingsplannen voor hun personeel, en als ze op de juiste manier worden gebruikt, zijn ze een goede manier om snel vaardigheden en competenties te ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkelingsplannen geven werknemers de verantwoordelijkheid voor hun eigen professionele ontwikkeling, en tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat werkgevers in hun hele team de juiste vaardigheden ontwikkelen.

Lees ook: 6 manieren waarop topwerkgevers hun medewerkers waarderen

Lees ook: Het geheim van productiviteit? Goede communicatie

Maak gebruik van intern talent

Vaak wordt het talent dat reeds deel uitmaakt van een team over het hoofd gezien. De meeste mensen zijn in hun functie terechtgekomen omdat ze over een welbepaalde reeks vaardigheden beschikken die ze dag in dag uit gebruiken en waar zij de experts in zijn. Door gebruik te maken van deze expertise die al deel uitmaakt van het team en een intern opleidingsprogramma in te voeren, kun je op een uitstekende manier het delen van kennis en samenwerken bevorderen, en tegelijkertijd kun je mogelijke ontbrekende vaardigheden invullen.

Cursussen en seminars

Intern talent ontplooien is een uitstekende manier om kennis en vaardigheden te verspreiden, maar het is geen strategie waarmee je gemakkelijk nieuwe vaardigheden in je organisatie introduceert. Daarvoor zul je je interne strategie moeten aanvullen met formele cursussen en opleidingen. Veel professionele vaardigheden kunnen worden opgebouwd en onderhouden met behulp van cursussen, die overigens een uitstekende manier zijn om de expertise van je team up-to-date te brengen. 

Eén voordeel van deze benadering is dat zodra een of twee teamleden deze nieuwe vaardigheden onder de knie hebben, ze de kennis aan de rest van je team kunnen doorgeven. Door de vaardigheden van één teamlid te vergroten, kun je een platform bieden waar anderen van kunnen leren.

Andere dingen om in overweging te nemen

Microlearning – organiseer tijdens de hele week korte momenten waarin medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen leren, via online tutorials, instructiefilmpjes of zelfs mobiele apps.

Lunch-and-learn-sessies – organiseer maandelijkse lunchafspraken waarbij sectordeskundigen van binnen of buiten het bedrijf komen praten over wat zij doen en hoe dat past binnen het bedrijf. Je zou versteld kunnen staan over hoeveel er bij dergelijke sessies wordt samengewerkt en hoeveel ideeën er worden gedeeld naarmate mensen meer vernemen over andere segmenten van het bedrijf.

Mentoring – dit is vooral geschikt om meer onervaren werknemers op te leiden. Junior medewerkers koppelen aan een ervaren lid van het team, zodat ze van hun kennis en ervaring kunnen leren, is van onschatbare waarde. 

Een speciaal ingerichte leerruimte – Als je de ruimte hebt, kun je medewerkers aanmoedigen om vaardigheden aan te scherpen door daarvoor een computer of zelfs een kleine vergaderruimte als leerruimte ter beschikking te stellen. Werknemers kunnen tijd reserveren om nieuwe vaardigheden aan te leren in een omgeving die leren stimuleert, weg van hun bureau en de afleidingen van hun dagelijkse job.

Voordelen van het werken aan vaardigheden

Werken aan de vaardigheden van je team gaat niet alleen over het hebben van de juiste vaardigheden om je doelen te verwezenlijken. Je plant in zekere zin de toekomst van je bedrijf en je werknemers op lange termijn. Regelmatige opleidingen en ontwikkelingsmogelijkheden zijn de krachtigste tools die een werkgever kan inzetten voor personeelsbehoud. Werknemers willen zich gewaardeerd voelen. Ze willen dat hun bedrijf begaan is met hun carrière, en als dat in hun baan niet tot uiting komt, zullen ze waarschijnlijk niet lang blijven.

Dankzij een proactieve instelling ten aanzien van de opleiding en de ontwikkeling van je team, zorg je er niet alleen voor dat je als bedrijf over de juiste tools voor de toekomst beschikt, maar ook dat je personeel gemotiveerd is en steeds beter wordt. Je laat je werknemers zo zien dat je begaan bent met hen en dat je hen graag wilt helpen om hun carrière te ontplooien.

Lees hier meer managementadvies 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen