De grenzen van flexibiliteit bepalen om werknemers sterker te maken

In rap tempo is flexibiliteit wereldwijd van een noodzaak tot de standaardmanier van zakendoen geworden. Dat is goed nieuws voor werkgevers en werknemers: de vrijheid van flexibele werktijden en werken op afstand draagt bij tot het geluk en de productiviteit van werknemers en opent deuren naar een divers personeelsbestand. 

Bedrijven die flexibel zijn, zullen aantrekkelijker zijn voor kandidaten en meer kans hebben om hun personeel betrokken te houden. Om de positieve effecten van flexibiliteit te benutten, zijn echter wel een paar basisregels nodig. Transparantie en aandacht voor het welzijn van werknemers zullen in The Next Normal een eerste vereiste zijn voor het succes van flexibele werkvormen. 

Flexibel werken is zakelijk gezien een slimme zet

Werkgevers en werknemers hebben goede redenen om flexibiliteit te omarmen. In een onderzoek door Page Personnel zei meer dan 44% van de werknemers in Nederland dat hun productiviteit verbeterde dankzij andere roosters of thuiswerkregelingen. Bovendien meldde bijna een derde een toename in motivatie en werktevredenheid. 

Wanneer werknemers meer vrijheid krijgen in wanneer en waar ze werken, vertaalt zich dat in meer vertrouwen, een hogere productiviteit en een betere binding van werknemers. Werknemers met flexibele werktijden nemen minder vaak ziektedagen op voor onvoorziene omstandigheden of persoonlijke verplichtingen.

De regels van flexibiliteit

Uit onderzoek van Page Personnel blijkt dat vóór de crisis minder dan de helft (43%) van de werknemers in Nederland de vrijheid hadden om regelmatig thuis te werken. Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden gaf aan dat er voor Covid überhaupt geen regeling was om vanuit huis te werken. Sindsdien heeft een groeiend aantal werkgevers en werknemers de voordelen van werken op afstand ervaren. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat flexibele werkvormen niet snel zullen verdwijnen. 

Transparante en consistente richtlijnen zijn essentieel om de verwachtingen op één lijn te krijgen en misverstanden te voorkomen. HR-afdelingen moeten basisregels opstellen met betrekking tot flexibiliteit van tijd, plaats en communicatie. Als werknemers hun eigen werktijden mogen bepalen, wat zijn dan de grenzen? 

Prioriteit geven aan welzijn 2.0

Digitale uitputting kan leiden tot een burn-out bij werknemers, waardoor de voordelen van flexibel werken teniet worden gedaan. Om dit voor te zijn, moeten werkgevers werknemers aansporen om hun werktijden flexibel in te delen om hun welzijn te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het inlassen van pauzes voor lichaamsbeweging of mindfulness, of de werktijden aanpassen aan hun eigen biologische ritme. Managers kunnen zelfs kleine trucjes in de werkdag inbouwen, zoals het vervangen van videogesprekken door vergaderingen met alleen audio, waarbij mensen worden aangemoedigd om te lopen terwijl ze praten. 

Wil je meer inzichten en tips om succesvol te blijven in The Next Normal? Download dan ons e-book!

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.