Uit onderzoek van PageGroup blijkt Meer dan 70% van werkzoekenden in Nederland denkt dat de coronacrisis de komende 2 jaar gevolgen heeft voor hun carrièremogelijkheden en verwachtingen.  Wat zijn de belangrijkste conclusies voor wervende managers? 

1. Persoonlijke prioriteiten worden belangrijker 

Door de coronacrisis kregen veel werknemers de tijd om na te denken over de balans tussen werk en privé; 45% zegt dat zij bij hun volgende baan meer aandacht zullen schenken aan hun persoonlijke prioriteiten. Dit betekent dat de balans tussen werk en privé hoog op de agenda van talenten staat en dat zien we terug onder punt 4. 

2. Kandidaten zullen andere arbeidsvoorwaarden accepteren  

De meeste sollicitanten (65,4%) zeiden vanwege de crisis waarschijnlijk voor hun nieuwe baan andere arbeidsvoorwaarden te accepteren dan ze voor de corona-uitbraak zouden hebben gedaan.  
 
Een van de redenen kan zijn dat sollicitanten verwachten dat ze niet dezelfde voorwaarden kunnen vragen als voor de crisis omdat de arbeidsmarkt minder kansen biedt.  Een op de drie werknemers (30,7%) maakt zich zorgen of zij hun baan de komende jaren houden. 

3. Ontwikkelen van nieuwe vaardigheden is de belangrijkste reden om van baan te veranderen 

Niet salaris maar de ontwikkeling van professionele vaardigheden en professionele groei zijn de twee belangrijkste redenen voor mensen om van baan te verwisselen. Daarom hebben veel mensen de lockdown benut om in hun skillset te investeren.
Velen zullen naar de arbeidsmarkt terugkomen met meer vaardigheden dan zij voor de crisis hadden. In Nederland nam 29% deel aan webinars en 29% heeft een cursus gedaan om bestaande vaardigheden te verbeteren. Anderen (23%) hebben ook cursussen gedaan om nieuwe skills te ontwikkelen.  
 
De meeste sollicitanten (74%) hebben de gelegenheid benut om hun CV op te knappen en 55% heeft nagedacht over loopbaanplannen, om te kijken hoe ze zich verder professioneel kunnen ontwikkelen. Uit deze cijfers blijkt dat er momenteel op de markt volop enthousiaste sollicitanten aanwezig zijn met nieuwe of verbeterde skills, die klaarstaan om de actuele uitdagingen aan te gaan.  

4. Het is belangrijk om een goed beleid voor flexibel werken op te zetten 

Een andere belangrijke reden om van baan te verwisselen is om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Daarom hebben werkgevers met een goed beleid voor flexibel werken een voordeel als het erom gaat toptalent aan te trekken en te behouden. Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan een derde (38%) de lockdown heeft gebruikt om een betere balans tussen werk en privé te vinden.

Dat betekent niet dat mensen niet meer naar kantoor willen gaan. De meeste mensen (63%) kijken ernaar uit om naar hun werkplek terug te keren. Ze verheugen zich er in het bijzonder op om weer contact te hebben met collega's (69%), en samen te lunchen (57%) en dit onderstreept het positieve sociale aspect van werken buiten de deur. Niet iedereen wil fulltime thuiswerken.   
 
Tegelijkertijd is er een groot deel, ongeveer een derde, dat de voorkeur geeft aan thuiswerken. Daarom is het voor wervende managers en HR belangrijk om medewerkers de gelegenheid geven zelf te kiezen.

5. Er is ruimte voor verbetering in crisismanagement 

De crisis en de veranderingen die deze met zich meebracht hebben een grote impact op veel werknemers. Maar ze zijn positief over hoe deze wordt gemanaged.  

Werknemers vinden over het algemeen dat hun werkgevers hen tijdens de crisis goed hebben ondersteund. 60,5% vond dat er goed voor ze is gezorgd. Dit betekent ook dat bijna 40% hier geen echte mening over had of negatief was over de steun. Met andere woorden, er is ruimte voor verbetering.  
 
De helft van de ondervraagden was positief over de manier waarover hun management over veranderingen communiceerde en 27% had er geen mening over. 49% was positief over het lijnmanagement en de ondersteuning, terwijl 33% hier geen mening over had. 
 
Werknemers waren het meest positief over de faciliteiten die ze kregen om van huis uit te werken. Meer dan 80% was tevreden over de manier waarop dit was georganiseerd.

Op zoek naar goede kandidaten of specifieke wensen? Neem vandaag nog contact op met een van onze gespecialiseerde recruitment consultants. 
 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen