We werken al een tijdje thuis en weten nu dat dit ook in de toekomst zo zal zijn, maar hoe creëer je nou een goede thuiswerkplek? Je vindt de foto op de muur waarschijnlijk interessanter dan alle e-mails die beantwoord moeten worden. Daar staan ze op een scherm, wachtend op een antwoord. Ook het blaffen van de hond van de buurman draagt niet bij. En een koelkast in de buurt? Ook dat is geen goed idee als je tussen de maaltijden door de neiging heeft om te snacken. Dat laatste is moeilijk te voorkomen, maar we kunnen wel enkele tips geven om de perfecte kantoorruimte in te richten waardoor je gefocust aan het werk kunt. Een die je echt helpt om aan het werk te gaan. 

1. Kies de juiste werkplek 

Productiviteit hangt rechtstreeks samen met het ontwerp, comfort en de organisatie van je kantoorruimte. Werken in een kleine ruimte zonder al te veel opslagmogelijkheden wordt een probleem als je je spullen kwijt moet, en vooral als je ze terug moet vinden. Kies voor ergonomisch meubilair om langdurige spierproblemen te voorkomen en met voldoende opslagruimte. Gebruik etiketten of post-its zodat je altijd weet wat je in de lades van je bureau hebt gestopt. Het is belangrijk om te weten waar alles zich bevindt, maar dat wist je al! 

2. Zorg voor een geordende en opgeruimde werkplek 

De computer aan de ene kant en de telefoon aan de andere kant. We weten dat je bureau vol met apparatuur en spullen staat. De truc is om ze allemaal binnen dezelfde ruimte neer te zetten zodat ze allemaal op dezelfde plek gecamoufleerd kunnen worden. Om nog maar te zwijgen van het stof dat zich overal ophoopt.... Zorg voor een schoon bureau! Niet alleen om voor de hand liggende gezondheidsredenen, maar ook omdat een geordende en opgeruimde werkplek de concentratie bevordert en een betere indruk afgeeft. 

3. Vermijd zaken die je afleiden 

Je werkdag kan een paar onverwachte gebeurtenissen tellen, maar probeer ze te verminderen. Je kunt namelijk niet tegelijkertijd afgeleid en productief zijn. Leer je persoonlijke en werkleven te scheiden en je zal je vanzelf beter kunnen concentreren. Een van de grootste voordelen van thuiswerken is juist dat je flexibel bent met het indelen van je tijd. Maar neem het niet te letterlijk. Als je het te flexibel maakt, krijg je uiteindelijk niets gedaan. Leer hoe je je tijd kunt managen, een planning kunt opstellen en je best kunt doen om je daaraan te houden. 

4. Zorg voor een lichte werkplek 

De dag doorbrengen in een grauwe ruimte zonder natuurlijk licht is deprimerend, ongeacht hoeveel je van je werk houdt. Helaas is het niet altijd zomer, dus doe het licht aan en zorg voor een heldere geest. Decoratie, kleuren en harmonie zijn ook belangrijke factoren als het gaat om het stimuleren van ideeën. Dus waarom zet je geen motiverende zin op de muur die je elke dag inspireert? „Als je op het punt staat op te geven, bedenk dan waarom je bent begonnen.” 

En voilà! Je hebt nu een ideale werkomgeving gecreëerd! Het creëren van een comfortabele en goed georganiseerde thuiswerkplek is makkelijker dan je dacht. Als je tot nu toe niet in staat was om je beste werk te leveren, lag dat misschien niet helemaal aan jou. Maar vanaf nu heb je geen excuus meer. Veel succes! 

Meer carrièretips? In de sectie loopbaanadvies geven wij meer inzicht in de zoektocht naar jouw droombaan, solliciteren en nog veel meer.

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen