De afgelopen tijd heeft iedereen een weg moeten vinden in het nieuwe normaal van het thuiswerken. Ook in de toekomst zal hybride werken blijven, maar hoe zorg je ervoor dat je geestelijk gezond blijft?

De basis hebben we gehad; het inrichten van een tijdelijke thuiswerkplek, verbinding krijgen met het bedrijfsnetwerken en het beoordelen wat de virusuitbraak betekent voor de korte-, middellange- en langetermijnprojecten. Maar nu de maatregelen fluctueren en thuiswerken ook in de toekomst zal blijven, zullen velen zich de vraag stellen hoe thuiswerken op de middellange en zelfs lange termijn duurzaam kan worden gemaakt.

Een aspect waar veel werknemers vooral naar zullen kijken is hun geestelijke gezondheid en hoe deze door een dergelijke plotselinge verandering in omstandigheden zou kunnen worden beïnvloed. Het is duidelijk dat er veel kanten zitten aan dit vraagstuk, en dat de individuele omstandigheden van persoon tot persoon verschillen, zowel binnen als buiten het werk. Om deze reden en voor de doeleinden van dit artikel zullen we uitsluitend kijken naar arbeidsfactoren die de geestelijke gezondheid van een individu kunnen beïnvloeden, en naar manieren om stress en angst te verlichten. Hier volgen enkele belangrijke elementen om rekening mee te houden:

1. Creëer de beste werkomgeving mogelijk

Niet iedereen heeft het geluk te beschikken over een kant-en-klare thuiswerkplek – en zelfs degenen die dat wel hebben, zijn mogelijk niet gewend om weken achtereen in deze ruimte te werken. Als je voor het eerst een thuiswerkplek inricht, heb je misschien geen ruime keuze waar het gaat om locatie, met name als je de ruimte deelt met familieleden of huisgenoten die ook onverwachts thuis moeten werken. Als je de mogelijk hebt, probeer dan ergens te gaan zitten met veel natuurlijk licht en ventilatie. Het belang van een regelmatige dosis vitamine D uit zonlicht wordt gauw over het hoofd gezien, maar kan echt helpen om je stemming te beïnvloeden.

Als andere personen in je huishouden werken, overweeg dan of je samen werken aan een keukentafel motiverender vindt of dat je meer gebaat bent bij afzonderlijke werkruimtes ten behoeve van de concentratie. Je kunt zelfs voor een mengvorm kiezen en op verschillende plekken in huis werken – wat ook noodzaak kan zijn als je kinderen hebt. Uiteindelijk draait het om het creëren van een werkruimte waarin je je comfortabel en productief kunt voelen. Zelfs een paar kleine accessoires zoals planten of foto's kunnen je werkruimte opfleuren en uiteindelijk je productiviteit ten goede komen.

2. Stel gezonde communicatie boven al het andere

Als je gewend bent in een kantoortuin te werken, waar collega's zich op slechts enkele meters afstand bevinden, kan het moeilijk zijn om je aan te passen aan een nieuwe situatie waarin geen face-to-face gesprekken mogelijk zijn. De beste manier om hiermee om te gaan als je thuis werkt, is om zo vaak mogelijk te communiceren via verschillende media. Hoewel e-mail nog steeds een belangrijke plaats inneemt in het verspreiden van informatie, moet je proberen er niet te veel gebruik van te maken.

Gebruik waar mogelijk de telefoon of een platform zoals Skype of FaceTime voor een videogesprek. Door op deze manier met je collega's te communiceren kun je eenzaamheid of isolement voorkomen – vaak zal het je ook helpen een probleem sneller op te lossen. Als je een manager bent, dring er dan op aan dat je team minstens eenmaal per dag als groep virtueel bij elkaar komt om de prioriteiten op elkaar af te stemmen en de teamgeest te versterken.

3. Creëer grenzen tussen werk en privéleven

Zelfs voor doorgewinterde thuiswerkers is dit vaak een uitdaging, omdat de scheidslijnen tussen je werkruimte en de rest van het huis vervagen. Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over woon-werkverkeer, maak je sneller lange werkdagen of doe je langer over taken als gevolg van afleiding. Om deze redenen is het essentieel om grenzen te creëren tussen werk- en privéruimtes. Mogelijke opties zijn:

  • Stel strikte begin- en eindtijden voor je werkdag in en doe alles om jezelf daaraan te houden.
  • Zorg ervoor dat je minstens één keer per dag het huis uit gaat om te sporten.
  • Neem de hele dag door regelmatig pauzes, in verschillende kamers van het huis. Zelfs tien minuten koffiedrinken in de keuken kan het verschil maken.
  • Werk hard overdag en neem 's avonds rust, en probeer zo mogelijk geen e-mails of berichten meer te lezen.

4. Wees niet bang om eerlijk te zijn tegenover je werkgever

Al vóór de uitbraak van covid-19 stond de geestelijke gezondheid een aantal jaren hoog op de bedrijfsagenda, aangezien leidinggevenden het belang van de geestelijke gezondheid van het personeel begonnen in te zien. Het feit dat werkgevers nu zelf moeten nadenken over hoe ze hun activiteiten aanpassen in het licht van de enorme beperkingen die hun werknemers krijgen opgelegd, betekent niet dat je als werknemer je zorgen over je individuele situatie niet kenbaar zou mogen maken. Of je vraag nou betrekking heeft op kinderopvang, gevoelens van isolement, connectiviteit of apparatuur, of gewoon een gevoel van overweldigd te zijn, het is belangrijk om je zorgen bij je manager aan de orde te stellen en passende ondersteuning te zoeken, net zoals je zou doen als je op een fysieke locatie zou werken. Als je zelf manager bent, is het raadzaam de volgende belangrijke elementen in overweging te nemen waar het de geestelijke gezondheid van het personeel betreft:

 

  • Toon te allen tijde empathie
  • Stel de juiste vragen
  • Leer goed te luisteren
  • Begrijp de beperkingen van het betrokken individu
  • Bevorder zelfhulp
  • Verwijs door naar gespecialiseerde ondersteuning

Als je wilt weten hoe we je kunnen helpen bij de wervingsbehoeften  neem dan contact op
 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen