Tough interview questions and how to answer them

Goed gedaan! Je bent geselecteerd voor een gesprek bij het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt. Ze zijn duidelijk geïnteresseerd in jou en de dingen die de recruitment consultant over je heeft gezegd. Je hebt dus een voet tussen de deur, maar hoe ga je om met de volgende fase: het sollicitatiegesprek en de moeilijke vragen die mogelijk op je af komen?

Lees ook: 9 vragen voor je recruiter voorafgaand aan je sollicitatiegesprek

Lees ook: 7 tips voor een sollicitatie via Skype

Lees ook: 

Zelfs de meest zelfverzekerde kandidaten kunnen door de simpelste vragen van hun stuk worden gebracht. Er is geen correcte of verkeerde manier om hiermee om te gaan. Maar we kunnen je drie dingen aanraden als je een lastige vraag krijgt:

  • Luister zorgvuldig naar de vraag
  • Begrijp wat er gevraagd wordt
  • Wees eerlijk

Onderstaand enkele voorbeelden van lastige vragen die u kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:

1. Vertel iets over jezelf

Dit is niet het moment om als bij een soort therapiesessie uw levensverhaal uiteen te zetten. Ze willen beknopte samenvatting horen van de hoogtepunten uit je carrière tot nu toe. Waarschijnlijk willen ze weten waarom je denkt dat jij de beste kandidaat voor deze baan bent. Geef daarbij een aantal voorbeelden ter illustratie.

2. Hoe heeft je opleiding je voorbereid op je carrière?

Je opleiding, op welk niveau dan ook, was niet alleen theoretisch. Hier zijn ze op zoek naar een indicatie van uw belangrijkste competenties. Dit kan teamwork zijn, presentatie- of communicatievaardigheden of omgaan met deadlines. Jouw antwoord moet daarom een mix zijn van theorie en praktijk. En vergeet ook hier niet om voorbeelden te geven.

3. Wat is je langetermijndoel?

Als je antwoordt: 'CEO van dit bedrijf zijn met een jacht in Monaco' toon je misschien jouw visie en zelfverzekerdheid, maar hiermee laat je ook zien dat je nogal een dagdromer bent. Je gesprekspartner wil waarschijnlijk weten hoe jouw langetermijnplannen binnen de toekomstvisie van het bedrijf passen. Hier moet je realistische/bereikbare doelen noemen, die de weg vrijmaken naar de droomfunctie.

4. Ben je een teamspeler?

Denk goed na als je deze vraag beantwoordt. Het is geen gesloten vraag, dus je antwoord kan niet simpelweg 'ja' zijn. Goede voorbeelden zullen aangeven hoe je samenwerkt binnen een team. Probeer verschillende voorbeelden te geven binnen de context van werk, school of sport. Bedenk wanneer jouw bijdrage een verschil heeft gemaakt, en wanneer je door goed met teamleden samen te werken een situatie hebt opgelost.

5. Heb je ooit een conflict gehad met je baas? Hoe is dat opgelost?

Hier vraagt men niet naar voorbeelden van slaande ruzie met je baas, maar simpelweg een meningsverschil. Dit kan een meningsverschil over een project zijn, of zelfs een botsing van persoonlijkheden. Dit is niet perse negatief, jullie zijn tenslotte allebei mensen. Bovendien kan de werkgever juist nadrukkelijk op zoek zijn naar een sterke, kritische persoonlijkheid. Je gesprekspartner wil graag horen hoe je met dergelijke situaties bent omgegaan. Kun je jouw persoonlijke gevoelens opzij zetten om professioneel te blijven? Luister je naar het standpunt van anderen? Werk je samen?

6. Als ik je baas vraag om jou te omschrijven, wat zou hij of zij dan zeggen?

Als je de baan aangeboden krijgt, zal uw nieuwe werkgever om een referentie vragen, dus het is belangrijk om deze vraag eerlijk te beantwoorden. Hierbij kun je positieve feedback gebruiken uit functioneringsgesprekken of informele gesprekken die je in het verleden met je manager hebt gehad. De interviewer is misschien ook op zoek naar een indicatie van de manier waarop je  waarde toe zult voegen aan hun afdeling en wat voor werknemer je zult zijn.

7. Welke kwaliteiten moet een succesvolle manager volgens jou hebben?

Bedenk hoe een manager je heeft geholpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Bedenk ook wat de bijdrage was van de betreffende manager aan het bedrijf in zijn geheel. Een goede manager kan een heel team ontwikkelen, en daarom ook een goede leider zijn. Dit moet de manager ook kunnen doen in het belang van het bedrijf. Daarnaast moet hij of zij begrijpen waar dit waarde kan toevoegen. Gebruik voorbeelden uit jouw persoonlijke ervaring met en observaties van goede managementkwaliteiten.

8. Wat is je belangrijkste verbeterpunt?

Veel mensen gebruiken hier nog steeds de klassieker 'ik ben te perfectionistisch'. Maar als je een sterk punt als een zwak punt opgeeft, toon je alleen aan dat je niet naar de vraag luistert en kunt je bovendien onoprecht overkomen. Kies een minder sterk punt dat je actief probeert te verbeteren. En als je echte voorbeelden en bewijzen kunt geven van hoe je dit in de praktijk brengt, des te beter.

9. Waarom zou ik je in dienst nemen?

Heel simpel: Ik ben de juiste persoon voor deze baan. Maar je moet meer zeggen. Hoe onderscheid jij je van de andere kandidaten? Waarom wil je deze baan liever dan alle andere banen waar je naar hebt gesolliciteerd? Als je dit kunt overbrengen, heb je de vraag beantwoord.

10. Als je je leven opnieuw zou moeten doen, wat zou je dan veranderen?

Deze vraag kun je het beste beantwoorden door een gemiste kans of belangrijk keerpunt te kiezen. Verbind dit antwoord vervolgens met de activiteiten die je momenteel in je carrière onderneemt om deze gemiste kans goed te maken. Op die manier verzand je niet in negativiteit en presenteer je een extra doel dat je binnenkort in je carrière wilt behalen.

Dit zijn slechts een aantal lastige vragen die in sollicitatiegesprekken gesteld worden.
Heb je meer advies nodig? Neem dan contact op met een consultant van Page Personnel.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen