What exactly are aptitude tests?

Sommige werkgevers willen graag meer inzicht in je vermogen om numerieke, geschreven en visuele informatie te verwerken. Of beter gezegd: dergelijke informatie te begrijpen, analyseren en interpreteren. Immers, werkgevers willen zeker weten dat ze de juiste kandidaat aannemen en een assessment toets is een bewezen methode om de meest geschikte sollicitant voor een functie te identificeren. Meer dan 70% van de werkgevers gebruikt een toets als onderdeel van hun sollicitatieprocedure en je resultaten worden kwantitatief vergeleken met die van een controlegroep die dezelfde toets heeft gemaakt.

Deze snelle toetsen - ontwikkeld om je logisch redeneren en analytisch vermogen te testen - geven de werkgever inzage in jouw aanpak van specifieke taken en situaties. Zo'n test wordt getimed en bestaat uit een serie meerkeuzevragen onder kopjes als: numeriek, (non-)verbaal, ruimtelijk, mechanisch en abstract denkvermogen.

Het fijne aan deze tests  is dat je je erop kunt voorbereiden door je kennis van oude wiskundige en grammaticale regels bij te spijkeren. Op het internet zijn diverse websites te vinden waar oefentesten kunnen worden gemaakt en nagekeken. De toetsen kunnen online (vanuit huis) of op papier worden afgenomen als aanvulling op het sollicitatiegesprek.

Er bestaan duizenden van dit soort toetsen, maar sommige werkgevers willen kandidaten nog verder op de proef stellen door hen bijvoorbeeld presentaties te laten geven of een relevante casus te laten uitvoeren.

Denk aan onderstaande zaken wanneer je een assessment moet maken:

  • Vraag van tevoren wat voor vragen er waarschijnlijk gesteld zullen worden - je mag daar best even de HR-afdeling voor bellen;
  • Spijker je basiskennis van grammatica en wiskunde bij - met de tijd vergeet men vaak simpele dingen;
  • Oefen een aantal verschillende online toetsen om je vertrouwd te maken met het onderwerp, de lengte en het tempo van de toets(en);
  • Besteed extra tijd aan je verbeterpunten om je algehele prestatie te verbeteren;
  • Vraag om feedback - de resultaten van deze toetsen worden vergeleken met een controlegroep, dus vraag hoe je precies hebt gescoord.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen