Tweede sollicitatiegesprekken worden worden vrijwel altijd gehouden. Bedrijven zijn zich bewust van de noodzaak om de kandidaat voor de baan te vinden die niet alleen het beste profiel heeft, maar ook het best binnen het team past. Door middel van een tweede gesprek willen zij zo veel mogelijk over hun kandidaten te weten komen.

Als je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek, kun je gerust stellen dat je tijdens het eerste gesprek een goede indruk hebt gemaakt. Je voldoet duidelijk aan de verwachtingen en de werkgever overweegt je serieus voor de functie, maar je bent niet de enige. De tweede fase is bedoeld om de beste kandidaten verder onder de loep te nemen en een uiteindelijke beslissing te nemen.

Wat is er deze keer anders, wat kun je verwachten en hoe moet je je daarop voorbereiden? Dit zijn de vragen die je jezelf vooraf moet stellen. Met de juiste voorbereiding maak je meer kans om binnen afzienbare tijd een nieuwe baan te hebben.

Wat is er anders aan een tweede gesprek?

Een eerste sollicitatiegesprek wordt over het algemeen gehouden om je basiscompetenties te testen, je carrière te bespreken en een algemeen beeld te krijgen of je een passende kandidaat bent. De vragen hebben vaak te maken met je cv en de functieomschrijving. Ze hebben je waarschijnlijk gevraagd om wat over jezelf te vertellen en je hebt waarschijnlijk zelf ook vragen kunnen stellen. Nadat je voor een tweede gesprek bent uitgenodigd, kun je er gerust van uitgaan dat je deze vragen naar tevredenheid hebt beantwoord. Ze denken dat je wel in de functie zult passen maar hebben nog een aantal aanvullende vragen om zeker te weten of je ook in het team past.

Het tweede gesprek zullen ze kijken naar je werkstijl en de specifieke vaardigheden en ervaring die je meebrengt om de functie succesvol uit te voeren. Verder zullen ze eventuele vragen die ze nog hadden na het eerste gesprek aan de orde willen stellen. Je ontmoet mogelijk ook eventuele toekomstige collega's. 

Wat kunt je verwachten tijdens een tweede sollicitatiegesprek?

Verwacht uitgedaagd te worden, het tweede gesprek voelt vaak intenser aan dan het eerste. Dit komt deels doordat je het gevoel hebt dat je dichter bij jouw doel bent, waardoor de inzet dus hoger is, maar ook omdat je gesprekspartners je zullen proberen uit te dagen. Misschien de druk zullen opvoeren om te zien hoe je ermee omgaat. Wellicht vertellen ze zelfs wel waarom ze niet zeker weten of ze je wel gaan aannemen. Dit is om te kijken hoe je reageert, hoe je antwoord geeft op deze vraag en of je hun kunt laten zien dat u deze baan echt wilt.

Hoe moet je je voorbereiden?

Je moet je natuurlijk op elk sollicitatiegesprek voorbereiden, maar voor een tweede gesprek is een goede voorbereiding van groot belang. Je moet laten zien dat je een goed inzicht hebt in het bedrijf en de bedrijfsdoelen. Onderzoek zo veel mogelijk over het bedrijf en de mensen die je gaat ontmoeten. Als je kunt aantonen dat je het bedrijf en de mensen die er werken begrijpt, kunt laten zien hoe jij er past en wat je kunt bijdragen, dan ben je op de goede weg om hen te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de functie.

Mogelijke vragen tijdens een tweede gesprek:

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die volgens jou nodig zijn voor deze functie?

Dit is een kans om jezelf te verkopen. Identificeer de belangrijkste eigenschappen die nodig zijn om goed te presteren, maar zorg er vooral voor dat je dit illustreert met voorbeelden van jouw capaciteiten op die gebieden.

Wat denk je dat we beter kunnen doen?

Dit is geen strikvraag. Geef gerust wat ideeën over dingen die volgens jou verbeterd zouden kunnen worden. Misschien is het de website, de winkelinrichting of zelfs een technologische oplossing die de productiviteit zou kunnen verbeteren. Wees niet te kritisch, maar laat zien dat je ideeën kunt aandragen om eventuele problemen die je heeft opgemerkt op te lossen.

Wat zijn jouw carrièredoelen?

De ondervrager wil weten dat je jouw loopbaan serieus neemt en hebt nagedacht over welke richting je uit wilt. Ze zoeken waarschijnlijk iemand voor de lange termijn. Het is altijd een goed idee om een specifiek antwoord te geven. Zeg niet zomaar 'Ik wil manager worden' maar laat zien dat je hebt nagedacht over wat voor soort werk of mensen je wilt managen. Misschien wil je een team leiden dat zich bezighoudt met een transitieproject, of verantwoordelijkheid nemen voor klantenrelaties. Wat het ook is, je komt beter over als je  laat zien dat je er goed over hebt nagedacht.

Wat maakt jou enthousiast over deze baan?

Misschien hebben ze je in het eerste gesprek al gevraagd waarom je deze functie graag wilt, maar deze keer kijken ze wat uw diepere drijfveren zijn. Dit is een uitgelezen kans om aan te tonen dat je echt energie wilt steken in de functie, het bedrijf en de toekomst van de organisatie. Welke verantwoordelijkheden in de functieomschrijving interesseren je in het bijzonder en waarom is de richting die het bedrijf uitgaat iets waar je deel van wilt uitmaken?

Waarom moeten we jou kiezen?

Dit is vaak de slotvraag en dit geeft je de kans om een samenvatting te geven van wat je hebt voorbereid. Het draait er hier om of je enthousiasme toont en of je kunt laten zien waarom ze jou niet moeten laten lopen.

Als je nog meer tips wilt, bekijk dan hier al ons carrièreadvies.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen