Nine questions to ask your recruitment consultant before your next interview

Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek heb je al flink wat bereikt. Immers, de recruiter heeft besloten dat je een goede kandidaat bent voor de functie die hij of zij wil vervullen. De recruiter streeft er namelijk naar om zijn/haar opdrachtgever enkel de beste kandidaten aan te bieden, dus als je wordt voorgesteld heeft de recruiter echt vertrouwen in je talent.

Waarschijnlijk heb je alle details (tijd, datum, gesprekspartner etc) die je nodig denkt te hebben al gekregen, maar hier is nog een aantal vragen die je aan je recruiter kunt stellen:

1. Bevestig de details van het gesprek

Zorg ervoor dat je precies weet waar het gesprek plaats gaat vinden en hoe je er kunt komen. Kom iets te vroeg aan. Als je met de auto gaat, is het slim om te bekijken waar je kunt parkeren. Reis je met het openbaar vervoer? Zoek dan tijdig de dichtstbijzijnde halte of stations op.

Lees ook: Hoe gaat u om met lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Lees ook: 7 tips voor een sollicitatie via Skype

2. Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

Hoeveel gesprekken zullen er plaatsvinden en welk soort gesprekken zijn het? (face-to-face, telefonisch, via video, competentiegericht, enz.)

3. Hoe heeft de recruiter je aan de klant gepresenteerd?

Normaal gesproken word je geïnterviewd door een persoon waarmee je recruiter al contact heeft gehad, dus het is goed te weten welke informatie al over je is uitgewisseld.

4. Hoe gaan de medewerkers van het bedrijf gekleed?

Pas je aan aan de bedrijfscultuur. Als je je te formeel kleedt, kun je uit de toon vallen bij de interviewer en de rest van de organisatie. Te informeel gekleed gaan riskeert echter dat je slordig of onprofessioneel gevonden wordt.

5. Waarom is de baan beschikbaar?

Vaak is het nuttig om te vragen of de baan nieuw is of dat je iemand vervangt die is vertrokken/doorgegroeid. Wanneer het een nieuwe baan betreft, kan dit betekenen dat het bedrijf aan het uitbreiden is, financieel stabiel is etc. Het kan echter ook betekenen dat de rol zich nog wat dient uit te kristaliseren omdat niemand deze functie eerder heeft vervuld en zodoende de benchmark ontbreekt.

6. Heeft de recruiter dingen veranderd aan je cv?

Zo ja, dan moet je precies weten wat er veranderd is, zodat je tijdens het gesprek zelfverzekerd over je cv kunt praten.

7. Wie zit er in het selectiecomité?

Je moet de namen en functietitels weten van iedereen die bij het sollicitatiegesprek zal zijn. Je recruiter kan je misschien ook vertellen wie de beslissing zal nemen, maar je moet indruk maken op het hele comité.

8. Zijn er interne kandidaten?

Veel organisaties moeten de functie zowel intern als extern kandidaten adverteren. Interne kandidaten hebben soms een voordeel boven externe, omdat zij het bedrijf al kennen.

9. Extra details

Weet je welke sociale media de organisatie gebruikt? En hoe zit het met hun huidige financiële situatie? Gaat het goed? Zijn ze aan het uitbreiden? Vaak bieden (openbare) jaarverslagen uitkomst om te bepalen hoe de organisatie er – over het algemeen – voorstaat.

Managers herkennen een onvoorbereide sollicitant op een kilometer afstand - zorg ervoor dat ze onder de indruk zijn van uw achtergrondkennis. In ons career centre vind je meer advies voor sollicitatiegesprekken.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen