Interview to get the best candidates

Als u bij de sollicitatiegesprekken bent aangekomen, heeft u al een functieomschrijving opgesteld en de cv's van de kandidaten grondig bekeken. Maar heeft u ook bedacht hoe u tijdens de sollicitatiegesprekken het meeste uit uw tijd en werk kunt halen?

1. Bereid het gesprek goed voor

Het vergt veel voorbereiding om een sollicitatiegesprek zo voor te bereiden dat u de beste kandidaat kunt selecteren. Lees voor het gesprek nogmaals het cv van de kandidaat om een duidelijk beeld te krijgen van zijn of haar werkervaring en vaardigheden. Kandidaten moeten met overtuiging over hun cv kunnen spreken, en kennen het dus op hun duimpje. U moet dus zorgen dat u hen relevante vragen kunt stellen.

Lees ook: Gids voor werven en selecteren op afstand

Lees ook: Hoe weet je wie van alle sollicitanten de perfecte match is?

2. Zorg dat u een goede indruk op de kandidaat maakt

Hoewel u natuurlijk de keuze maakt wie u aan wilt nemen, zal de kandidaat ook inschatten of hij of zij voor uw bedrijf wil werken; in dat opzicht wordt u ook geïnterviewd. Daarom wilt u natuurlijk dat de kandidaat een goede eerste indruk van u krijgt.

3. Stel de kandidaat op zijn gemak

Het begroeten van de kandidaat en goed oogcontact worden vaak genoemd als de belangrijkste onderdelen van het sollicitatiegesprek. Onthoud dat de kandidaat misschien zenuwachtig is, maar dat betekent niet dat hij of zij zich niet goed heeft voorbereid. Stel de kandidaat op zijn gemak met een ijsbreker, bijvoorbeeld door te vragen hoe zijn reis was of wat hij wil drinken.

4. Leg uit hoe het gesprek zal verlopen

Hierdoor weet de kandidaat wat hij kan verwachten. Stel uzelf voor en geef een kort overzicht van het bedrijf, uw afdeling, uw rol binnen het team en de beschikbare functie.

Structureer het gesprek

Hieronder volgen vier manieren om het gesprek op te zetten:

  1. Chronologisch - doorloop het cv van de kandidaat van verleden naar heden en stel aan de hand daarvan relevante vragen. Als u wilt zien hoe de kandidaat door de tijd heen zijn vaardigheden heeft ontwikkeld is dit waarschijnlijk de beste manier.
  2. Competentie - als u voor de vacature op zoek bent naar bepaalde vaardigheden is dit een betere aanpak. Kies de belangrijkste vaardigheden die de kandidaat voor de functie moet vervullen, bijvoorbeeld: creativiteit, leidinggeven en veerkracht, en vraag naar deze eigenschappen.
  3. Functiespecifiek - als de vacature zeer specifiek is, kunt u uw kandidaat het beste evalueren door vragen te stellen die relevant zijn voor de functie in plaats van algemene competentiegerichte vragen. Deze aanpak wordt ook veel gebruikt voor tijdelijke functies.
  4. Het 'informele praatje' - vaak gebruikt voor tijdelijke functies maar sommige interviewers gebruiken het ook voor permanente werving omdat het een goede manier kan zijn om snel een goede verstandhouding met de kandidaat op te bouwen. Blijf echter op uw hoede: geef geen verkeerde indruk van de functie, de afdeling of het bedrijf.

5. Stel open vragen

Gesloten vragen houden het sollicitatiegesprek op. Ze beperken de kandidaat tot korte antwoorden. De beste tip is om vragen te stellen die beginnen met woorden als: wie, wat, waar, wanneer, waarom of hoe. U kunt de kandidaat ook vragen om meer te vertellen over de bepaalde ervaring die in zijn cv wordt vermeld. Bijvoorbeeld: 'U heeft veel ervaring met het managen van teams. Vertel daar eens iets over.’  Als u deze methode inzet, moet u er rekening mee houden dat de kandidaat misschien niet de informatie geeft waarnaar u op zoek bent, dus bereid u voor om door te vragen.

6. Rond het gesprek goed af

Geef, als u eenmaal alle informatie heeft die u nodig heeft, de kandidaat de kans om u vragen te stellen. Naast dat het een nieuwe kans is om te laten zien wat de voordelen zijn als de kandidaat voor u komt werken, krijgt u ook inzicht in de dingen waar de kandidaat het meest op let in de functie. Het kan ook gepast zijn om naar de opzegtermijn van de kandidaat te vragen. We adviseren werkgevers over het algemeen om een kandidaat niet aan het eind van het sollicitatiegesprek de functie aan te bieden; u heeft tijd nodig om goed in te schatten of de persoon geschikt is voor de functie.

Bent u bezig met de voorbereiding van een reeks sollicitatiegesprekken? Page Personnel consultants kunnen u tips op maat geven, dus neem gerust contact op.

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen