Top 10 simple tips to improve your cover letter

Er zijn zoveel theorieën over sollicitatiebrieven als er recruiters zijn. Heel wat kandidaten versturen hun cv met een eenvoudige "zie bijlage", wat impliceert dat een begeleidende brief toch nooit echt wordt gelezen. Maar het valt heel zelden voor dat een recruiter de kandidaat vindt die precies de vaardigheden en ervaring op zijn of haar cv heeft staan die hij zoekt. Een goede sollicitatiebrief schrijven is de beste kans om jezelf in de kijker te plaatsen.

Je sollicitatiebrief is je eerste introductie en eerste kans om jezelf te verkopen. Hier volgen enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat je meteen de best mogelijke indruk maakt.

  1. Zorg ervoor dat je brief aan de juiste contactpersoon is gericht. Indien deze in de advertentie niet wordt vermeld, kijk dan even op LinkedIn om te vermijden dat je een neutrale en onpersoonlijke opener als "Geachte mevrouw, geachte heer" kunt vermijden.
  2. Houd het kort - Ga ervan uit dat werkgevers en personeelsmanagers u 30 seconden de tijd geven, maak het niet langer dan 3 alinea's en wees beknopt.
  3. Leg uit hoe het bedrijf erbij gebaat zal als het jou in dienst neemt: Kies drie vereisten uit de vacature en bouw je sollicitatiebrief op rond deze drie essentiële punten. 
  4. Laat u voorstellen: Het is onmogelijk om in elk bedrijf waar je solliciteert iemand te kennen, maar denk wel even aan je netwerk voor je je cv verstuurt. Misschien ken je wel iemand die daar iemand kent.
  5. Doe je huiswerk: onderzoek doen naar het bedrijf is de beste manier om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur, de waarden en wat ze zoeken in een kandidaat. Doe je opzoekwerk en zeg kort waarom je in hen als werkgever geïnteresseerd bent.
  6. Vestig de aandacht op je overdraagbare vaardigheden, verwezenlijkingen, veelzijdigheid en wat je kan bijdragen.
  7. Zorg voor een vlot geschreven brief. De algemene indruk die de lezer moet krijgen, is dat je een goede aanwinst zou kunnen zijn.
  8. Leer jezelf te verkopen: Geef voorbeelden waaruit blijkt waarom je ervaring en vaardigheden datgene zijn wat het bedrijf zoekt in een kandidaat. Geef niet te verstaan dat je misschien niet de beste keuze voor de functie bent terwijl je ziet dat je meer dan tien goede vaardigheden hebt die je zwakke punten compenseren.
  9. Wees niet saai maar ook niet aanmatigend. En denk eraan dat dat de sollicitatiebrief je beste kans is om jezelf te onderscheiden.
  10.  Lees je brief nog eens goed na om spelfouten te vermijden.

 

Neem contact met ons op  als je meer advies wilt over sollicitatiebrieven

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen