10 important career lessons most people learn too late in life

Werk kan ons in het leven de wilskracht geven om naar succes te streven. Maar wie alleen voor de weekenden leeft of uitsluitend werkt voor zijn salaris, doet zichzelf geen goed. Het beste van je carrière maken en zoveel mogelijk van het leven genieten – dat is waar het om gaat.

Deze 10 levenslessen helpen je het beste van je leven te maken en tegelijk hard te werken.

1. Leer nee te zeggen

Bij de start van je carrière of als je net aan een nieuwe uitdaging bent begonnen, ben je vaak sneller geneigd te veel extra werk aan te nemen om je leidinggevende een goede indruk van jezelf te geven. Voorkom die vergissing en zeg alleen ja tegen extra werk als je het aankunt en genoeg tijd hebt om het af te krijgen zonder aan kwaliteit in te boeten. Te veel werk op je bord leidt tot meer stress en minder goede resultaten.

2. Doe werk waar je plezier in hebt

Het is niet eenvoudig een carrière te volgen waar je echt van geniet – de kans is groot dat je ooit een keer een baan zult hebben die je vervelend vindt of die niet bij je past. Bedenk dat je het grootste deel van je leven op je werk doorbrengt, dus als je niet blij bent met je baan, zal dat zeker ook van negatieve invloed zijn op je privéleven. 

3. Werk niet alleen voor geld

Geld is van levensbelang maar mag niet de belangrijkste reden zijn dat je hetzelfde werk blijft doen. Als je je werk puur en alleen voor het geld doet, is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Hoe belangrijk ook, geld is niet alles. Stap over naar een baan die je leuk vindt, en je zult je al snel gelukkiger en fitter voelen. 

4. Stop nooit met leren

In je loopbaan zul je altijd mensen tegenkomen die meer ervaring hebben dan jij, maar dat is geen reden tot zorgen. Integendeel, leren van mensen met meer ervaring stimuleert je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door je je leven lang leergierig op te stellen, zul je jezelf sneller ontwikkelen tot een veelzijdige, onderlegde en zelfvoldane persoon. 

5. Wees actief buiten je werk

Voel je je down of moe vanwege je werk, dan kan het moeilijk zijn jezelf te motiveren actief te zijn buiten je werktijd. Je kunt jezelf motiveren door bijvoorbeeld een fitnessles te volgen of na je werk met een vriend of vriendin iets te gaan drinken. Voortdurend uitkijken naar het einde van je werkdag is niet gezond. Probeer van elke dag te genieten. 

6. Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privéleven

Werk kan voor stress zorgen, en het kan voorkomen dat je langer op je werk blijft om een klus af te maken of een deadline te halen. Maak daar geen gewoonte van, want leven is meer dan alleen werken. Een gezonde balans tussen werk en privéleven is essentieel voor geluk in het leven. Zorg dus dat je je werk achter je laat als het tijd is voor andere dingen. 

7. Ontwikkel je als teamspeler

Succes op het werk komt voort uit teamwork en ontwikkeling als team. Je hebt natuurlijk je eigen verantwoordelijkheden, maar gezamenlijk succes is wat bedrijven echt beter maakt. Om een groot project tot een succes te maken, is meer dan één paar ogen nodig. Dus als je vaak alleen werkt, zul je op lange termijn minder succesvol zijn. 

8. Zorg goed voor jezelf

Gezond blijven moet je hoogste prioriteit zijn. Als je zoveel met je werk bezig bent dat je je bezorgd, gestrest of ziek voelt, dan is het tijd voor verandering. Geen enkele carrière is het waard je gezondheid ervoor op het spel te zetten. 

9. Raak niet schermverslaafd

Met alle technologie om ons heen is het verleidelijk constant naar een beeldscherm te kijken. Maar met je ogen constant gericht op je telefoon, tablet of laptop zie je soms niet meer wat er om je heen gebeurt. Dwing jezelf van tijd tot tijd die apparaten weg te leggen en je zult al gauw meer waardering hebben voor de wereld om je heen. 

10. Geniet van het leven

In je loopbaan ben je soms geneigd niet al te veel verlof op te nemen en je hoofdzakelijk op je werk te concentreren. Werk is een belangrijk onderdeel van onze manier van leven, maar niet het enige. Zorg dat je je vakantiedagen opmaakt, maak tijd voor je familie en vrienden en wees zoveel mogelijk actief buiten je huis en kantoor. Je zult er vroeg of laat spijt van krijgen als je dit niet doet.

Bij Page Personnel helpen we je met onze artikelen met loopbaanadvies je carrière naar een hoger niveau te tillen. Onze artikelen helpen je bij het ontwikkelen van je vaardigheden en je zakelijke relaties, en advies over het bereiken van een gezonde balans tussen werk en privéleven. 

Zou je graag een van onze gespecialiseerde recruitment consultants willen spreken, neem dan contact op met het Page Personnel-kantoor bij jou in de buurt.

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen