Five secrets to a happy job hunt

Het is niet altijd makkelijk om de volgende carrièrestap te zetten. De zoektocht naar een nieuwe baan kan lang duren en gaat gepaard met hoogte- en dieptepunten. Hoewel je teleurstellingen niet altijd kunt voorkomen, hebben werkzoekenden die succesvol zijn een aantal dingen gemeen.

Dit zijn vijf tips om rekening mee te houden:

1. Ken jezelf

Ken je sterke kanten en uw belangrijkste drijfveren. Waar ben je bijzonder goed in, en wat motiveert je om goed te presteren? Zelfkennis is belangrijk om je sterke kanten effectief naar voren te kunnen brengen en om de baan te vinden die past bij je ervaring, expertise en verwachtingen.

2. Wees goed georganiseerd

Een succesvolle zoektocht naar een baan begint met een strategie, organisatie en een doel. Probeer duidelijke taken en mijlpalen uit te stippelen. Stel bijvoorbeeld dagelijkse of wekelijkse doelen voor het aanschrijven van nieuwe contacten en het versturen van sollicitaties. Schrijf sollicitatiedeadlines op en houd bij welke sollicitaties je verstuurd hebt en met welke organisaties je contact hebt opgenomen. Bewaar ook informatie, zo als vacatures, functieomschrijvingen en kandidaatprofielen waarnaar je later misschien nog moet verwijzen.

3. Vraag om hulp

Iedereen heeft zo nu en dan hulp nodig. Gebruik je bestaande netwerk om nieuwe kansen op te sporen en zorg, waar mogelijk, dat je persoonlijk wordt geïntroduceerd. Vraag rond naar toekomstige vacatures en benader oud-collega’s of managers om te zien of zij je kunnen doorverwijzen of aanbevelen.

Daarnaast kun je overwegen om je in te schrijven bij een werving- en selectiebureau. Specialistische recruitment consultants hebben de ervaring, contacten en de specialistische marktkennis om je zoektocht een duwtje in de rug te geven. Neem vandaag nog contact op om je zoektocht in detail te bespreken met één van onze consultants.

4. Wees wegwijs op het internet

Het internet biedt ontelbaar veel kanalen en kansen die je kunnen helpen bij het zoeken naar een baan. Zorg dat je cv online beschikbaar is en verken alle relevante vacaturesites. Sociale media kunnen ook een goed middel zijn, dus volg organisaties die je interesseren op de platformen waar je actief bent en houd je LinkedIn profiel goed bij. Houd daarnaast je online aanwezigheid in de gaten, zorg dat je beveiligingsinstellingen kloppen en dat uw publieke profiel een potentiële werkgever niet afschrikt.

5. Alles draait om je instelling

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer tijdens je zoektocht een positieve en gemotiveerde instelling vast te houden. Leer van eventuele afwijzingen, maar laat je zelfvertrouwen er niet onder lijden. Tijdens het sollicitatiegesprek worden je persoonlijkheid en instelling net zo nauwkeurig bekeken als je vaardigheden. Zorg daarom dat je glimlacht en een positieve, opgewekte uitstraling hebt.

Kijk voor meer loopbaanadvies op onze website.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen