Uitzendkrachten zijn geen goedkope arbeid maar een waardevol middel. Als je hen effectief aanstuurt, kan je hun waarde voor je bedrijf maximaliseren. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk dat je een proactief uitzendbureau inschakelt om voordat je een uitzendkracht inhuurt, precies te bepalen wat jouw eisen zijn. Daarna kan je deze tips in je achterhoofd houden om uitzendkrachten maximaal in te zetten.

1. Voorbereiding

Wijs voordat je uitzendkracht begint de middelen toe die hij nodig zal hebben om zijn baan effectief uit te voeren, zoals: bureau, computer met wachtwoorden en kantoorartikelen.

2. Duidelijkheid

Geef de uitzendkracht duidelijke, haalbare doelen; maak duidelijk aan wie hij verantwoording aflegt en wat te doen bij vragen. Mensen hebben doelen nodig, en uitzendkrachten dus ook.

3. Samenwerking

Laat je team weten wat er aan de hand is en zorg dat ze erachter staan. Ze hebben waarschijnlijk nuttige suggesties over waar je de uitzendkracht het best voor kunt inzetten.

4. Respect

Behandel je uitzendkracht zoals jezelf behandeld wilt worden. Misschien heeft hij wel ervaring en inzichten die van nut kunnen zijn voor jouw bedrijf als je hem de kans geeft om bij te dragen.

5. Introductie

Op de eerste dag van de uitzendkracht moet je hem duidelijk uitleggen wat er van hem verwacht wordt en een basisintroductie verzorgen (bedrijfscultuur, toiletten, kledingvoorschriften, enzovoort), waaronder een voorstelronde aan de rest van het team.

6. Training

Tijd die je investeert in het opleiden van uitzendkrachten hoeft geen verspilling te zijn: het kan hen efficiënter maken.

7. Communicatie

Vraag de manager van de uitzendkracht om feedback om te zien of hij aan de verwachtingen voldoet. Praat ook direct met de uitzendkracht om te zien of er dingen zijn die hem belemmeren in het uitvoeren van zijn baan.

8. Feedback

Klop als de uitzendkracht niet geschikt is weer aan bij het bureau en leg uit waarom het niet werkt. Als zij je niet kunnen helpen, ga dan naar een bureau dat dat wel kan.

Bonustip: geef tijdig aan wanneer je iemand een vast contract wil aanbieden

Als je vindt dat één van je uitzendkrachten uitzonderlijk goed presteert en hem/haar een vaste baan wil aanbieden, vertel hem/haar dat dan zo snel mogelijk. Als je dat niet doet, kan je achter het net vissen. Daarnaast moet je dit ook zo snel mogelijk aan het uitzendbureau laten weten.

Als je oorspronkelijk op zoek bent naar een uitzendkracht met uitzicht op een vaste baan, is het de moeite waard om dit van te voren aan het uitzendbureau te vertellen. Zij kunnen je adviseren en mini-functioneringsgesprekken opzetten voor de uitzendkracht tijdens de proefperiode.

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen