Er bestaat nog veel onzekerheid over uitzendwerk. Wat verdien je, wat zijn de voordelen en heb je recht op vakantie? Dit zijn de antwoorden op de belangrijkste vragen die je misschien hebt.

Aangezien de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, en het aantal tijdelijke banen fors stijgt, kiezen veel mensen ervoor om uitsluitend tijdelijk werk aan te nemen. Wanneer je een nieuwe wending aan je carrière wil geven, waarom zou je dan niet overwegen om een tijdelijke baan aan te nemen?

1. Wat zijn de voordelen van uitzendwerk?

Afhankelijk van waar je staat in je carrière en van je persoonlijke situatie, kan uitzendwerk heel wat voordelen met zich meebrengen.

Meer flexibiliteit

Er zijn heel wat redenen waarom mensen graag meer flexibiliteit willen: zo zou je bijvoorbeeld werken kunnen combineren met reizen. Of misschien ben je wel op zoek naar een betere werk-privébalans. Dankzij een tijdelijke baan krijg je de vrijheid om te werken op het moment dat jou het beste uitkomt. De eerste 78 weken van hun job hebben uitzendkrachten een opzegtermijn van slechts 1 dag. De werkgever daarentegen moet een opzegperiode van 5 tot 15 dagen naleven.

Je kan je vaardigheden uitbreiden of verdiepen

Op basis van de resultaten van onze Job Applicant Confidence Index, verwacht meer dan 85 procent van de kandidaten jonger dan 30 jaar dat ze de komende maanden meer professionele vaardigheden zullen ontwikkelen. Bijna 70% wil zijn verantwoordelijkheden verruimen.

Je kan verschillende functies of sectoren proberen

Freelancen en flexwerk worden door nieuwkomers op de arbeidsmarkt zeker beschouwd als een goede manier om in verschillende sectoren heel wat ervaring op te doen.

2. Hoeveel verdien je met uitzendwerk?

Een tijdelijke werknemer krijgt een vergelijkbaar salaris als iemand met een vast contract. Dat wordt immers vastgelegd in de arbeidswetgeving. Het salaris van een uitzendkracht wordt doorgaans berekend per uur of per dag, en wordt betaald via de payroll van Page Personnel/PageGroup.

3. Wat zijn de secondaire arbeidsvoorwaarden?

Uitzendkrachten hebben dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers met een vast contract. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze recht hebben op hetzelfde aantal vakantiedagen en dezelfde reisvergoeding.

4. Waarom nemen bedrijven uitzendkrachten aan?

  • Bedrijven nemen mensen op tijdelijke basis aan omwille van vele redenen, zoals:
  • Om in te springen tijdens een zwangerschapsverlof of andere afwezigheden.
  • Tijdens erg drukke periodes in het jaar.
  • Voor hulp met speciale projecten.
  • Om de prestaties van een uitzendkracht te beoordelen met het oog op een vaste aanstelling

5. Hebben uitzendkrachten recht op vakantie?

Uitzendkrachten hebben recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als werknemers met een permanent contract. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar Page Personnel betaalt het vakantiegeld, samen met een standaard uurloon vanaf elke opdracht aan alle tijdelijke medewerkers.

6. Hoe blijf ik aan het werk?

Professionalisme en het hebben van uitstekende relaties met je consultant en onze cliënten zijn erg belangrijk om voortdurend aantrekkelijke banen te krijgen.

Houd je consultant op de hoogte over je beschikbaarheid en wijzigingen in je persoonlijke gegevens, zoals adres, telefoonnummer en e-mail. Houd ook je cv up-to-date en vermeld recent opgedane ervaring en nieuwe vaardigheden.

Ontdek hoe tijdelijke banen je carrière een boost kunnen geven

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen