De rit naar het werk. Velen krijgen ermee te maken. Sommige mensen hebben geluk dat het een kort ritje is - zo heeft Portugal de kortste reistijd in Europa, terwijl anderen juist veel langer onderweg zijn - in Turkije is de gemiddelde reistijd bijvoorbeeld 48 minuten. Over het algemeen besteedt 39% van de Europeanen meer dan 45 minuten aan zijn woon-werkverkeer. Dat zijn veel mensen die lang onderweg zijn. Opgeteld besteden deze mensen ongeveer 3,75 dagen per maand alleen al aan het reizen van en naar hun werk.

Ken je de theorie die stelt dat het 30 dagen duurt om een gewoonte te vormen? Matt Cutts, ingenieur bij Google, stelt dat als er iets is dat je altijd al hebt willen doen maar nog nooit gedaan heeft, je het voor 30 dagen moet proberen. Daarna heb de gewoonte aangeleerd en wordt het vanzelfsprekend. Om dus je eigen productiviteit een boost te geven, zijn hier 5 manieren om het beste uit je woon-werkverkeer te halen (hoe kort dit ook is):

1. Leer een taal

Twee keer per dag 45 minuten is precies genoeg tijd om naar een audioboek of podcast in een vreemde taal te luisteren. Als ke deze reistijd gebruikt om een vaardigheid te leren, maak je je CV interessanter en bereidt je jezelf voor op de toekomst. Stel dat het 600 uur duurt om een taal te leren: dan spreek ke in slechts 400 reizen of 24 weken al vloeiend Frans! 

2. Gebruik de tijd om te werken

Voor sommige reizigers is de 45 minuten durende reis een goed excuus om wat werkgerelateerde taken af te handelen. 39% van de Europese forenzen besteedt meer dan 45 minuten per dag aan hun reis naar het werk, maar slechts de helft van hen zegt dat ze deze tijd benutten om wat werk te doen. De landen waar het meest wordt gewerkt tijdens de reis zijn onder andere Turkije (68%), Italië (60%) en Zwitserland (60%). Tijdens die tijd voor zichzelf worden mensen niet onderbroken, is er geen lawaai voor diegenen die het openbaar vervoer gebruiken, en zijn er geen telefoontjes of vergaderingen. De ideale kans om die tijd optimaal te gebruiken en die kleine klusjes aan te pakken die nooit van je to-do-lijst lijken te verdwijnen.

3. Schoon je inbox op

E-mails, e-mails, e-mails. Soms lijkt het alsof onze inboxen er geen genoeg van krijgen. Tref je een zee van ongelezen e-mails aan als je op je werk aankomt? Dan begin je je dag al op een onproductieve manier. Gebruik de reis naar je werk om de belangrijke e-mails aan te pakken, zodat je alle urgente zaken al hebt behandeld als je op kantoor aankomt. Unroll.me is een goed voorbeeld van een app die je helpt om je inbox snel en efficiënt leeg te maken.  Handig voor die dagen dat de trein vertraging heeft.

4. Geef je creativiteit een boost

Met een enkele reis van 45 minuten heb je in totaal 90 minuten de tijd om op zoek te gaan naar inspiratie. En dat kan van alles betekenen: luister naar het gesprek van de persoon tegenover je, kijk uit het raam, maak aantekeningen, en bekijk wat mensen aan het lezen zijn... al deze dingen kunnen inspiratie bieden die je kan helpen in je werk. De inzichten stimuleren je hersenen en leiden tot nieuwe ideeën. Eén tip is om de social media apps van je telefoon te wissen en je aandacht te richten op andere interessante, inspirerende of nuttige informatiebronnen.

5. Koop een fiets

Dagelijks een lange reis naar het werk maken, kan een aanslag op je gezondheid vormen. Volgens Time Magazine wordt het zelfs in verband gebracht met een hogere bloedsuikerspiegel en cholesterol, angst en een afname van levensgeluk en -voldoening.  Mensen die de fiets pakken, hebben vaak een betere balans tussen werk en privé en ervaren over het algemeen minder stress. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je welzijn, stimuleert je intellect, helpt infecties te bestrijden, en nog veel meer, zo rapporteerde Bike Radar eerder dit jaar. Twee fantastische redenen om te investeren in een stevige fiets en dagelijks naar je werk te fietsen. 

Lees meer over werkprivé-balans in onze adviessectie. 

Populaire artikelen