Competency based interview questions

Wat is nu precies een competentiegericht sollicitatiegesprek en waarom zijn ze momenteel zo populair? Je weet dat je in een competentiegericht sollicitatiegesprek zit als je gevraagd wordt te omschrijven hoe je in het verleden met bepaalde situaties bent omgegaan. Competentiegerichte sollicitatiegesprekken zijn populair omdat ze de interviewer heel effectief een idee geven van hoe je 'in de praktijk' bent en of je de achtergrond en vaardigheden hebt waarnaar ze op zoek zijn. Je huidige prestaties geven aan hoe je je in de toekomst zult gedragen, dus deze gespreksstijl geeft een goede indicatie van hoe je zult presteren als je de baan krijgt.

Competentiegerichte vragen beantwoorden

Wij raden voor het beantwoorden van competentiegerichte vragen de STAR(R) techniek aan:

  • De Situatie
  • De Taak die daardoor nodig was
  • De Actie die u ondernam
  • Het Resultaat van die actie
  • (De Reflectie van die actie en resultaten)

Natuurlijk is het prima om een techniek te hebben voor het beantwoorden van vragen, maar zou het niet nog beter zijn om ook te weten wat voor vragen u kunt verwachten? Wij hebben een lijst samengesteld van de belangrijkste competentiegerichte vragen. Deze hebben we opgedeeld in vijf gebieden - individueel, leidinggevend, analytisch, sociaal en motivatie.

Individuele competenties

Deze vragen gaan over je persoonlijke eigenschappen: flexibiliteit, besluitvaardigheid, vasthoudendheid, kennis, onafhankelijkheid, risicobereidheid en persoonlijke integriteit.

Een typische vraag is bijvoorbeeld:

Vertel eens over een moment dat jouw idee op het werk tegengesproken werd.

Managerscompetenties

Deze competenties gaan over je leiderschapskwaliteiten; of je leiding over anderen op je kunt nemen, je mondigheid, strategisch denkvermogen, of je rekening houdt met de belangen van het bedrijf en de controle die je als manager uitoefent.

Een typische vraag is bijvoorbeeld:

Hoe leidde je een groep naar een bepaald doel? Kun je daar een voorbeeld van geven?

Analytische competenties

Deze vragen gaan over je besluitvaardigheid, innovativiteit, analytische vaardigheden, probleemoplossende vaardigheden, praktische leervaardigheden en oog voor detail.

Een typische vraag is bijvoorbeeld:

Vertel eens over een nieuwe aanpak die je ontdekt hebt voor een probleem.

Sociale competenties

Deze competenties gaan over sociale vaardigheid. Veel bedrijven functioneren op basis van projectteams, en hoe beter ze samenwerken, des te beter presteren ze.

Een typische vraag is bijvoorbeeld:

Wat vind je de drie belangrijkste aspecten van communicatie?

Motivatiecompetenties

Deze gaan over de dingen die je motiveren. Zo kunnen zij meer te weten komen over je veerkracht, energie, motivatie, resultaatgeoriënteerdheid, initiatief en focus op kwaliteit.

Een typische vraag is bijvoorbeeld:

Wanneer werkte je het hardst en voelde je de meeste voldoening?

Het belangrijkste is dat je jezelf blijft wanneer je de competentiegerichte vragen beantwoordt: gebruik voorbeelden uit de praktijk en demonstreer verbanden met je ervaring, reactie of gevoelens. Dit zijn geen strikvragen, de vragen zijn juist ontworpen om de beste klik te vinden tussen een individu en een bedrijf. Wij willen je niet in een functie plaatsen die niet bij je past, maar juist een uitdagende baan voor u vinden waar jouw sterke kanten tot hun recht komen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen