Hoe creatief kunnen sollicitanten omgaan met de waarheid op hun cv? In Nederland blijken recruiters wat dat betreft vrij vergevingsgezind. Bijna 44 procent vindt het oké om de waarheid een beetje aan te dikken op een cv.

Dat maakt Nederland ook op dit gebied een van de meest liberale landen in Europa. Italië blijkt het striktste land te zijn: slechts 7 procent van de recruiters vindt dat kandidaten de waarheid mogen oprekken. Dat is een van de conclusies van een studie die Page Personnel uitvoerde naar wat belangrijk is op een cv. Meer dan 4245 kandidaten en 619 recruitment consultants van Page Personnel namen deel aan het onderzoek.

Meer eerlijkheid

 “Het betekent niet dat kandidaten in andere landen eerlijker zijn dan in Nederland”, zegt Joost Fortuin, Managing Director van Page Personnel Nederland. “Ik geloof dat het eigenlijk betekent dat recruiters in Nederland net iets realistischer zijn over menselijk gedrag. Net als iedereen die iets moet verkopen, zullen kandidaten voor een bepaalde functie zich op hun best presenteren. Vergelijk het met het verhuren van een appartement op Airbnb: de foto’s zullen het een tikkeltje mooier en groter laten lijken dan het in werkelijkheid is. Dat is oké, zolang bezoekers het appartement bij aankomst nog wel kunnen herkennen. Hetzelfde geldt voor een cv: het is oké om de waarheid beter te laten klinken, zolang het nog steeds de waarheid is.”

Wat is belangrijk op een CV? Klik op de afbeelding voor de tips

Een gat in je cv

Wat kandidaten niet moeten verbergen op hun cv, zijn gaten in hun carrière. Volgens het onderzoek vindt 92 procent van de recruiters het geen probleem als je een gat van meer dan 6 maanden op je cv hebt. “Misschien was dit in het verleden een teken dat het om een zwakkere kandidaat ging, maar het is tegenwoordig normaal om – bijvoorbeeld – op sabbatical te gaan of tijdelijk vrijaf te nemen om te studeren of voor de kinderen te zorgen”, zegt Joost Fortuin.

Een persoonlijke noot

In vergelijking met andere Europese landen waarderen werkgevers in Nederland een persoonlijke noot op het cv van de kandidaat: 90 procent van de recruiters vindt het belangrijk dat kandidaten hun persoonlijke motivatie in hun cv opnemen, en 84 procent raadt aan om ook hobby’s te vermelden. “Niet alleen geven ze werkgevers een idee van iemands persoonlijkheid, het vermelden van een hobby of een persoonlijke motivatie is ook een uitstekende manier om eruit te springen”, legt Joost Fortuin uit. “Als een kandidaat iets uitzonderlijks heeft bereikt of een passie heeft die niemand anders heeft, zullen recruiters zich hem of haar ongetwijfeld herinneren.”

Bekijk hier onze laatste vacatures

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen