Dit jaar wordt het slikken of stikken voor werkgevers die talent willen aantrekken. Ze zullen serieus moeten investeren in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers, anders lopen ze talent mis. Dat zegt Joost Fortuin, Managing Director van PageGroup Nederland.

“Ik zie nog altijd bedrijven die zich niet realiseren dat de arbeidsmarkt volledig is veranderd,” aldus Joost Fortuin. “De werkloosheid onder Hbo´ers is historisch laag, en zal ongetwijfeld nog verder dalen dit jaar. Afgestudeerden hebben de banen voor het uitkiezen. Werkgevers zullen daarom veel harder moeten rennen om de beste mensen binnen te halen.”

Goede voornemens: kandidaten verleiden

Volgens Joost Fortuin is het afgelopen jaar de macht verschoven van werkgevers naar kandidaten. Toch ziet hij nog altijd veel bedrijven die rustig achteroverleunen. “Die mentaliteit is een overblijfsel van de crisisjaren, toen er meer dan genoeg kandidaten waren om uit te kiezen. Maar die tijd is nu echt voorbij. Werkgevers die hun wervingsbeleid vorig jaar nog niet hebben aangepast, moeten dat in hun lijstje met goede voornemens voor 2018 opnemen.”

Flexibiliteit belangrijker dan salaris

Om talent aan te trekken zullen bedrijven zich beter aan kandidaten moeten verkopen, vindt Joost Fortuin. Volgens de Job Applicant Confidence Index (JACI), die ieder kwartaal de stemming op de arbeidsmarkt meet, ontbreekt het daar nog aan bij veel werkgevers.

Zo blijkt uit de meest recente resultaten dat bedrijven volgens kandidaten te weinig investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Slechts 39 procent is tevreden over zijn of haar werk-privébalans, wat een daling is van 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. De tevredenheid over de ontwikkeling van vaardigheden is met 8 procent gedaald tot 58 procent.

De cijfers verbazen Joost Fortuin niet. “Als een kandidaat verschillende aanbiedingen van werkgevers tegen elkaar kan afwegen, stelt zij of hij hogere eisen. Een goed salaris is niet voldoende meer: flexibiliteit en goede mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen wegen veel zwaarder.”

Meer vaste contracten

In de slag om talent zal ook het aantal vaste contracten toenemen, denkt Joost Fortuin. “Eén van de manieren waarop werkgevers zich kunnen onderscheiden is door gelijk een vast contract in het vooruitzicht te stellen. Daarbij neemt vanwege aantrekkende markt de directe behoefte aan een flexibele schil af. Bedrijven zullen dit jaar minder angstig zijn om mensen aan te nemen.”

Meer vraag naar interim managers

Tegelijkertijd voorziet de Managing Director van PageGroup dat de vraag naar interim managers dit jaar weer zal toenemen. “We zien dat veel van onze cliënten enorm opgelucht zijn dat de wet DBA - de nieuwe wet voor zzp´ers - door het kabinet voorlopig in de ijskast is gezet. In zijn huidige vorm keert hij vermoedelijk ook niet meer terug. Daardoor is er bij bedrijven meer vertrouwen ontstaan. We zagen de vraag naar interim managers tegen het eind van vorig jaar al weer toenemen, en die ontwikkeling zal zich dit jaar doorzetten. Ik ben blij dat het kabinet ook heeft ingezien dat de wet een averechts effect had: omdat werkgevers niet wisten waar ze aan toe waren, durfden ze geen interims meer in te huren. Dat heeft veel zzp´ers  opdrachten gekost. Wij hebben daar altijd al voor gewaarschuwd.”

Op zoek naar goede kandidaten? Geef hier uw vacture op

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen