The top 5 benefits of having a mentor

Het hebben van een mentor kan voor iedereen waardevol zijn. Of je nu nieuw bent of al halverwege je loopbaan, de aanwezigheid van iemand die je kan begeleiden en adviseren zorgt dat je uitgedaagd wordt, geeft richting en helpt je denkwijze vormgeven. De waarde van een mentor kennen is één, maar hoe kun je het hebben van een mentor ten volle benutten?

1. Plan gesprekken op vaste tijden

Organiseer op gezette tijden een gesprek. Het hoeft geen heel uur te duren; het kan informeel en ontspannen zijn. Maar het is wel belangrijk dat je je op dat gesprek voorbereidt. Ga erheen met een aantal doelen die jij jezelf wilt stellen en sta open voor de doelen die jouw mentor suggereert. Spar over ideeën (soms briljant, soms minder) en bespreek de richting die je loopbaan op gaat. Al snel zal dit wekelijkse of maandelijkse gesprek meer gaan voelen als gezellig bijpraten.

2. Weet wat je mentor doet en leer van hem of haar

Natuurlijk hebben we het hier niet over de details van zijn of haar agenda of actielijstje, maar vraag je mentor om een algemene omschrijving van de dingen waar hij of zij deze week mee bezig is, zodat je de kans krijgt om hier iets van te leren. Als je mentor bijvoorbeeld een strategie moet bedenken of een presentatie aan het opstellen is, vraag dan of je ergens mee kunt helpen. Of het nu gaat om een beetje achtergrondonderzoek of suggesties voor nieuwe invalshoeken voor een pitch, het contact met je mentor moet twee kanten op gaan.

3. Houd het contact open

Een mentor kan je zeker helpen bij gebieden waar je misschien kennis mist. Maar realiseer je ook dat niet elke mentor je kan helpen op de manier die jij nodig hebt. Mentors weten ook niet alles en dat kun je ook niet van hen verwachten. Zoek relevante mensen op die jou kunnen helpen. Soms kun je met meer dan één mentor een heel eind komen. Door je verwachtingen te managen kun je eventuele frustraties in de toekomst voorkomen.

4. Wees net zo goed als je mentor, maar niet identiek

Een mentor is er om te helpen om jou en je loopbaan in een mooie en productieve (en hopelijk succesvolle) vorm te gieten. Neem de gewoonten van je mentor die goed werken over, maar wees je ervan bewust dat ook mentors niet perfect zijn en slechte gewoontes hebben. Probeer daarom om net zo goed te zijn als je mentor, maar niet hetzelfde; jouw sector of bedrijf is niet op zoek naar een kopie. Breng nieuwe ideeën en perspectieven in.

5. Weet wanneer het tijd is om los te laten

Mentors helpen, verzorgen en voeden, maar niet voor eeuwig. Op een gegeven moment moet je uitvliegen. Er komt een tijd dat je niet meer van je mentor hoeft te leren. En dat is niet erg. Je kunt altijd op hem of haar terugvallen. Wellicht komt er zelfs een moment waarop de leerling misschien wel de leraar wordt.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen