Hoewel het aantal vacatures explosief groeit, is slechts de helft van de werknemers en werkzoekenden positief over de kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Job Confidence Index van Pagegroup. Waar komt die tegenstelling vandaan?

Wie het nieuws bekijkt zou bijna de indruk kunnen krijgen dat het bergafwaarts gaat met de werkgelegenheid. Ontslagen bij grote banken als ING en de Rabobank, de sluiting van winkelketens als MS Mode en V&D: het draagt allemaal bij aan het beeld van een economie in zwaar weer.

Beeldvorming in de media

“Dat beeld zien we terug in ons kwartaalonderzoek naar het vertrouwen in de arbeidsmarkt”, zegt Joost Fortuin, directeur van Page Personnel Nederland. Iedere drie maanden peilt PageGroup (de moederorganisatie van Page Personnel, Michael Page en Page Executive) het vertrouwen van de beroepsbevolking in de eigen carrière, de banenmarkt en de economie in het algemeen.

Daaruit blijkt dat slechts de helft van de werknemers en werkzoekenden vindt dat de arbeidsmarkt aantrekt. “De waarheid is dat het eigenlijk heel goed gaat met de arbeidsmarkt”, aldus Fortuin. “De beeldvorming in de media zorgt er alleen voor dat mensen zich er nog niet voldoende bewust van zijn. Ontslagen en sluitingen halen nu eenmaal vaker het nieuws dan nieuwe vacatures. Daardoor blijft bij veel mensen het beeld hangen dat het nog altijd lastig is een baan te vinden.”

Grote behoefte aan talent

Het tegendeel is het geval, zegt Fortuin: “wij zien het aantal vacatures juist enorm toenemen.  Er is bij bedrijven weer een grote behoefte aan talent. Er is zelfs zoveel vraag naar goede kandidaten, dat er weer een schaarste dreigt te ontstaan. Daardoor gaan kandidaten ook weer meer eisen stellen. Konden werkgevers begin vorig jaar nog achteroverleunen en moest de kandidaat maar bewijzen dat hij of zij geschikt was, op dit moment zijn de rollen volledig omgedraaid.”

De meest recente cijfers over arbeidsmarkt vertellen hetzelfde verhaal. Volgens onderzoek van het CBS nam het aantal werklozen de afgelopen maanden gemiddeld met dertienduizend mensen per maand af. Onder 45-plussers, de groep die de afgelopen jaren het lastigst aan een nieuwe baan kwam, daalde het aantal werkzoekenden het sterkst. Het totale aantal werkzoekenden staat op dit moment op 510 duizend, wat neerkomt op 5,7 procent van de beroepsbevolking.

Alle reden om positief te zijn

De aantrekkende arbeidsmarkt in Nederland staat niet op zichzelf. In de gehele Europese Unie neemt het aantal banen toe. Sinds het dieptepunt van de crisis, in de zomer van 2013, zijn er volgens de laatste cijfers van de Europese Commissie, inmiddels weer 7,9 miljoen arbeidsplaatsen bijgekomen. Met 223 miljoen werkende Europeanen is het totale aantal banen weer op hetzelfde niveau als voor de economische crisis.

Er is dus alle reden om positief te zijn, benadrukt Fortuin: “kijk bijvoorbeeld naar de bouwsector. Daar was het jarenlang kommer en kwel. Maar dankzij de aantrekkende economie en lage rentestand zit de vastgoedmark enorm in de lift. Daar is weer grote behoefte aan goede professionals. Iets soortgelijks zien we in meeste andere sectoren. Kandidaten kunnen daarom hun kansen op de op arbeidsmarkt met vertrouwen tegemoet zien.”

Toekomst is al begonnen

Dat doen de meeste kandidaten ook wel, als het om de toekomst gaat. Zo denkt bijna driekwart van kandidaten tussen de 30 en 50 dat de nabije toekomst van de arbeidsmarkt er gunstig uitziet. Ook de overgrote meerderheid van de kandidaten onder de 30 en boven de 50 hebben veel vertrouwen in de toekomst. “Dat is volkomen terecht,” zegt Joost Fortuin. “Ik zou daar alleen aan toe willen voegen: die toekomst is al begonnen.”

 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen