Direct and egalitarian: Dutch culture produces proactive flex workers

Het openlijk bekritiseren van je baas is in de meeste landen not done. Maar die typisch Nederlandse directheid heeft ook grote voordelen. Zo blijkt uit onderzoek van Page Personnel dat flexwerkers in Nederland veel proactiever zijn dan in de rest van de wereld: 70 procent lost problemen op eigen houtje op.

De Mexicaan Carlos Gomez sloeg de schrik om het hart toen hij als manager bij het Nederlandse hoofdkantoor van Heineken aan de slag ging. In Mexico deden zijn werknemers gewoon wat hij hen opdroeg. Maar hij merkte al snel dat het er op het kantoor in Amsterdam heel anders aan toe ging. “Het interesseert Nederlanders helemaal niet wie de baas is,” legt hij uit aan het webmagazine Business Insider. Tijdens vergaderingen bekritiseren werknemers openlijk zijn voorgestelde beleid en nemen soms domweg de hele bijeenkomst over. “Ik vraag me wel eens af: waar is het respect gebleven,” aldus Gomez.

Eerlijk of onbeschoft

Het is een typisch voorbeeld van de alom beruchte Hollandse directheid. Wat Nederlanders zelf zien als ‘open en eerlijk’, wordt door buitenlanders vaak ervaren als onbeschoft. Vooral als werknemers open en eerlijk de beslissingen van hun eigen baas aanvechten. Hoewel deze egalitaire bedrijfscultuur veel wordt gepredikt in managementboeken, is ze in de meeste landen nog lang geen praktijk. Niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in Europese landen als Frankrijk en Spanje worden de beslissingen meestal top-down genomen.

Egalitaire omgeving

De vraag is: welke van de twee benaderingen is effectiever? Ongetwijfeld verschilt dat per situatie. Maar de ‘respectloosheid’ die Gomez signaleert bij zijn Nederlandse werknemers, blijkt één groot voordeel te hebben: tijdelijke krachten presteren veel beter in een egalitaire omgeving waarin iedereen elkaar - inclusief de baas - de maat mag nemen.

Proactiever

Zo zijn tijdelijke arbeidskrachten in Nederland veel proactiever dan in andere landen. Uit onderzoek van Page Personnel blijkt dat bijna 70 procent van de Nederlandse uitzendkrachten en freelancers problemen op eigen houtje oplost. In vergelijking met de meeste andere landen is dat opvallend hoog. Wereldwijd ligt dat percentage op slechts 43 procent.

Daarbij zijn tijdelijke arbeidskrachten in Nederland ook veel positiever over hun werk. Waar wereldwijd een kleine 54 procent van de tijdelijke werknemers tevreden is met zijn werk, geldt dat in Nederland voor 72 procent.

Zelfstandige aanpak

Dat is een groot voordeel in een arbeidsmarkt waar steeds meer bedrijven met flexibele arbeidscontracten werken. De meeste werkgevers vinden het daarbij belangrijk dat hun tijdelijke arbeidskrachten zelfstandig te werk gaan. Volgens 83 procent van de ondervraagden in het onderzoek is dit één van de belangrijkste eigenschappen. Maar die eigenschap gaat nu eenmaal slecht samen met een hiërarchische bedrijfscultuur. Meer weten over trends op de arbeidsmarkt voor flexwerkers? Bekijk alle resultaten van het onderzoek hier.

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen